Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 8. februar 2003 kl 22.20 Fakta på lørdag: Forført av Sai Baba

Sai Baba, guru med et rykte

Den indiske guruen Sai Baba sammen med en ung disippel. (Foto: Danmarks Radio)
Den indiske guruen Sai Baba sammen med en ung disippel. (Foto: Danmarks Radio)
Mange av de nye og populære indiske guruene utbrer ofte sin egen versjon av hinduismen. En av de mest beryktede er Sai Baba, en åndelig leder med store tilhengerskarer i USA og Europa. ”Forført av Sai Baba” går nært inn på beskyldningene mot Sai Baba for seksuelt misbruk av ungdommer.

Hinduismen er opprinnelig en ikke-misjonerende religion, fordi den i utgangspunktet er uatskillelig forbundet med det sosiale systemet i India. Likevel har mange nye guruer som Bhagwan Shree Rajneesh og Sai Baba hatt stor suksess med å omvende folk i Europa og USA. Deres framgang har som i Sai Babas tilfelle også gjort dem rike, noe mange ser på som uforenlig med den asketiske livsførsel en hindu-leder skal pålegge seg selv. Da dokumentaren ”Forført av Sai Baba” ble vist av Danmarks Radio (DR), forårsaket den en storm i mediene mellom guruens tilhengere og motstandere over hele verden.

Mirakler
Den 76 år gamle Sai Baba legger selv ikke skjul på at han er Gud, at han kan vekke døde mennesker til live og at han kan helbrede folk med dødelige sykdommer. I Danmark der programmet er laget, er organisasjonen Sathya Sai godkjent av staten som eget trossamfunn. Bevegelsen har nylig ervervet et slott til mangfoldige millioner kroner på Nord-Sjælland, der en Sai Baba-høyskole skal etableres.

I dokumentaren følger vi med en rekke danske tilhengere på en reise til Sai Babas hovedkvarter i Sør-India, der de ved selvsyn får oppleve guruens ”mirakler”. Ut av Sai Babas hånd faller kostbare klokker og smykker, sammen med "hellig aske", en materie guruen påstår har helbredende virkning. Mange av Sai Babas tilhengere ser på disse ”mirakler” som et bevis på hans guddommelighet.

Anklager
I flere land er Sai Babas organisasjon imidlertid kommet i myndighetenes søkelys på grunn av rykter om at han misbruker sine disipler seksuelt. Det dreier seg om unge menn og gutter, også mindreårige. Anklagene er konsekvent blitt avvist av Sai Babas organisasjon som en ondsinnet kampanje basert på annenhåndsrykter.

Danmarks Radio har besøkt tre kontinenter i et forsøk på å komme bak anklagene og de imponerende kulissene som omgir Sai Babas verdensomspennende organisasjon.
Regissøren bak dokumentaren, Øjvind Kyrø, har snakket med flere vitner som har tilhørt den indre krets rundt Sai Baba.

En rettssak for å få forhindret en gjenutsendelse av programmet i Danmark gikk i fjor til høyesterett, der saken ble avist. En egen rettssak mot DR for det som påstås å være injurierende og uvederheftig journalistikk, er varslet. En klage til det danske Pressenævnet er også under oppseiling.

Dansk dokumentar innkjøpt fra Danmarks Radio
Original tittel: Forført af Sai Baba
Regi: Øjvind Kyrø
Produksjon: Danmarks Radio
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57