Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 25. september 2012 kl 21.30 Bokprogrammet

Ingvar Ambjørnsen drar til skogs


I Ingvar Ambjørnsens nye bok "Natten drømmer om dagen" bærer det til skogs fra første side. I sin nye bok undersøker Einar O. Risa hvordan de norske jødene så effektivt ble samlet og fraktet til utryddelsesleirene i 1942, nærmest helt uten protester. Og så skal det handle om et trekantdrama i romanen "Kirsebærsnø", en bok som forfatteren ikke anbefaler til menn.

Ingvar Ambjørnsen er kveldens gjest i Bokprogrammet. Han er en av landets mest produktive og populære forfattere, selv om han nå har vært bosatt i Tyskland i snart tretti år. Det kan trygt sies at Ambjørnsen er en urban forfatter, noe som kommer godt frem både i "Elling"–serien og i historiene om Pelle og Proffen.

Det skjedde også i Norge
Andre verdenskrig innhenter oss stadig i litteraturen. I høst er det 70 år siden deportasjonene av de norske jødene til Hitlers konsentrasjonsleire, en aksjon som tok et knapt år å fullføre.

I "Maskineriet. Listene" har forfatter Einar O.Risa fulgt i sporene til deportasjonene som ble effektuert av Heinirch Himmlers jødeutryddelsesmaskineri. Det endte med at 532 norske jøder ble transportert ut av landet med DS Donau, den 26.november 1942. Hva skjedde i forkant av denne hendelsen og når ble egentlig avgjørelsen tatt?

Ikke for menn
"Kirsebærsnø" kan beskrives som "Chic lit" fra norsk småbymiljø, et trekantdrama fra Hardanger, eller rett og slett en ny norsk roman om hvor vanskelig samliv kan være.

Ingelin Røssland (f.1976) har tidligere skrevet for ungdom. Dette er hennes første bok for voksne, og ikke bare for voksne, men for voksne kvinner!

- Alle er så opptatt av å skrive for gutter fordi de ikke leser. Men hva med de flotte jentene, som elsker å lese, hvem skal skrive for dem? Så jeg er en dame og jeg skriver for damer. Damer er flotte lesere, sier Ingelin Røssland


Egenproduksjon 2012
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Programleder: Siss Vik
Presseansvarlig :Sarah Jordanson Fauske , Tlf: 41506747
TV-seere kan kontakte Publikumsservice , 815 65 900