Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 16. desember 1998 kl 19.35 Fjernsynskjøkkenet

Fjernsynskjøkkenet (ttv)

NRK1 onsdag 16. desember kl 19.35
Fjernsynskjøkkenet

Amerikansk julemat
Etter mange år med typisk norsk julemat i Fjernsynskjøkkenet skal førjulsprogrammet denne gangen gi oss en smak av amerikansk jul. På julebordet står det blant annet kalkun, juleskinke og lekre kaker.

Ingrid Espelid Hovig har besøkt Mark Davis som er kjøkkensjef ved den amerikanske ambassadørboligen i Oslo. Amerikansk julemat kan være så mangt, for her finnes mange ulike kulturer og mattradisjoner. Men mange forbinder vel amerikansk jul med kalkunen. Mark Davis viser oss hvordan han tilbereder julekalkunen. Krydder, stuffing og tilbehør gjør den store forskjellen. Til kalkunen serveres blant annet en potetmos der søtpoteter er hovedingrediensen. Og som dessert serveres \"Kongestamme\", en imponerende flott dessertkake.

Julekaker
Ingrid Espelid Hovig er også på førjulsvisitt hos norskamerikanske Kristin Dubbel Haanæs på Nordberg i Oslo. Hun har norsk mor og amerikansk far, og er født og oppvokst i USA. Nå bor hun i sin mors barndomshjem sammen med sin norske ektemann. Men de amerikanske juletradisjonene holder hun i hevd. Kristin Dubbel Haanæs forteller at hun bare var fire år da hun begynte å være med farmoren på kjøkkenet for å bake til jul. Og fra 8-årsalderen bakte hun også mye på egenhånd. Oppskriftene har hun tatt med seg til Norge. I Fjernsynskjøkkenet viser hun oss blant annet hvordan hun lager \"Sand Tarts\", som ikke må forveksles med våre sandkaker. Den søte mørdeigen kjevles ut til en tynn leiv, og av den stikkes det ut små julefigurer. Kakene pyntes med farget sukkerdryss og sukkerkuler.
- Amerikanerne er glade i farger på julekakene, og helst skal det være rødt og grønt, forteller Kristin Dubbel Haanæs. Hun lager også flere typer småkaker og en fruktkake.

- Og julemiddagen?
- Bakt skinke med maispuddig og søtpoteter, er tradisjon hos oss, forteller Kristin Dubbel Haanæs.
NRK1 onsdag kl 19.35

Bilder
1. Ingrid Espelid Hovig og kjøkkensjef Mark Davis. (NRK-foto: Ole Kaland)

2. Ingrid Espelid Hovig har besøkt norskamerikanske Kristin Dubbel Haanæs på Nordberg i Oslo. (NRK-foto: Ole Kaland)

Matprogram fra NRK Fjernsynet
Programleder: Ingrid Espelid Hovig
Prosjektleder: Are Fiva
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41