Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 20. mai 1999 kl 21.00 Tolv kvinner og en båt

Tolv kvinner og en båt (t)


NRK2 torsdag 20. mai kl 21.00
Tolv kvinner og en båt

Kvinnene bestod manndomsprøven

En båt under svensk flagg med en ren kvinnebesetning deltok for første gang i Whitbread Round the World i 1997/
98. I to programmer skal vi stifte bekjentskap med de tolv kvinnene i verdens tøffeste havseilingsregatta.
\"Tolv kvinner og en båt\" og \"Jorden rundt på ni ben\" er titlene på de to programmene. Den siste tittelen kan virke kryptisk på den uinnvidde, men det betyr på seilerspråket at det dreier seg om en kappseilas jorden rundt som strekker seg over ni måneder. Ni strekninger, eller \"ni ben\" som det heter blant seilerne.
Av årets ni båter i Whitbread-seilasen deltok altså én - \"EF Education\" - med en ren kvinnebesetning. For første gang fikk et kvinnelag samme økonomiske muligheter som menn til å vinne denne prestisjetunge verdensomseilingen.
Kveldens program handler om den ni måneder lange maratonoppladningen før de kunne gå ombord i båten. Tre av kvinnene står i fokus; den svenske seilmakeren Anna Drougge, mekanikeren Gloria Borrego fra USA og seilerproffen Bridget Suckling fra New Zealand. Men de har alle odds mot seg; dels veier de mindre enn mennene og dels har de ikke samme fysiske styrke. Og en av dem kommer aldri til starten i Southampton.

På havet
Det andre programmet - som sendes i NRK2 torsdag 27. mai - handler om selve konkurransen og om hvordan kvinnene oppnår respekt hos sine mannlige konkurrenter. Men en av verdens fremste seilere lover at han skal sette en ananas i bakenden, kle seg ut som klovn og ta livet av seg dersom han blir slått av kvinnene! Gjett hvordan det går?
Det handler også om strabasene, som når Anna bryter armen ute på havet, uten tilgang på hverken røntgen eller gips. Om den 700 kilo tunge masten som knekker og truer med å knuse skroget der den slepes etter båten i høy sjø. Dramatisk blir det også da en kjempebølge skyller seilene overbord og de må berges av en frivillig i overlevelsesdrakt når vannet bare holder fire grader.
Høyst 50 kvinner i verden skulle kunne klare det her. Dokumentaren følger kvinnene på \"EF Education\" sin kamp om en plass blant verdens fremste kappseilere. Whitbread er dessuten den ultimate manndomsprøven, hvilket forvirret de mange mannlige journalistene som fulgte racet. Kunne de ta med kvinnene på pornoklubbreportasje. Eller var de kanskje lesbiske?
NRK2 fredag kl 23.00

Bilder via Scanpix/Internett)
I 1997/98 deltok for første gang i Whitbread-seilasens historie en båt med en ren kvinnebesetning, \"EF Education\", som seilte under svensk flagg. (Foto: SVT)

Til redaksjonen
Samme billedtekst kan brukes til alle tre bildene.

Svensk dokumentar
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41