Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 25. juni 2005 kl 22.20 Bingo!

Absolutt bingo


"Bingo!" – amerikansk dokumentar i "Fakta på lørdag". (Ill.: Jeffcoat Films/Strangelife Productions)
Visst høres det temmelig dølt ut, men den amerikanske regissøren John Jeffcoat fanger inn en overraskende og delvis ukjent underkultur med eksentriske bingo-entusiaster i denne innsiktsfulle og poengterte dokumentaren.

Bingo er et av de mest utbredte pengespill i verden, med trofaste tilhengere på begge sider av Atlanteren. I denne amerikanske dokumentarfilmen kikker vi inn i bingo-haller i USA og Europa, opplever bingo-kultur på bingo-kvelder. Kaffekoppene tømmes, askebegrene fylles, i takt med at bingo-skjemaene fylles ut.

Oppleseren, "the banker", sitter som vanlig oppe på podiet og plukker nummererte ping-pong-baller. Stemmen er monoton, som en veddeløpskommentators, og overblikket er på plass. Vi er på en typisk bingo-aften.

Små gevinsters gleder
Filmen graver dypt i de små gevinsters gleder, i problemene med å bli gammel, med å være ensom og med å gamble – om enn i det små. Den viser oss livet slik det kan være under en triviell, kitschy overflate. Men her er ikke bare bingospillere på trygd.

Ekstravangant bingo
Også bingospillende transvestitter og et helt cruiseskip i Karibia med bare bingospillere om bord dukker opp. Til og med bingo i den katolske kirke forekommer – det hele er ekstravagant, nesten våget og barokt morsomt.

Vi skal innom utvalgte lokaler i Seattle, New York, Boston, Texas, England, Irland og Skottland. Bingo ble første gang registrert under navnet lotto i 1778 og var da et spill for barn. I dag regnes det som verdens mest utbredte underholdningsspill. Dokumentaren svinger innom både mote-bingo, cruise-bingo, velferdsbingo, kirke-bingo og – ja, faktisk! – utdrikningsbingo.


Amerikansk dokumentar (2004)
Originaltittel: Bingo!
Produsert av: Jeffcoat Films/Strangelife Productions
Pressekontakt:Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57