Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 26. januar 2003 kl 21.15 Presidenten

En ulykke kommer sjelden alene

President Jed Bartlets (Martin Sheen) sekretær kommer ut for en alvorlig ulykke. (Foto: Warner Bros.)
President Jed Bartlets (Martin Sheen) sekretær kommer ut for en alvorlig ulykke. (Foto: Warner Bros.)
Meningsmålinger viser at det amerikanske folk vil være negativt innstilt til å høre at presidenten har tiet om sykdommen sin, og staben strever med å finne den beste strategien for offentliggjøringen. President Bartlet må også takle en krise i Haiti og nyheten om en forferdelig ulykke.

Meningsmålingseksperten Joey Lucas har foretatt en hypotetisk meningsmåling blant amerikanere for å finne ut hvordan de stiller seg til president Jed Bartlets sykdom. Resultatene lover ikke godt for Bartlet-administrasjonen, så nå går diskusjonen høyt om hvordan de kan informere folket uten å miste oppslutning. Et stort spørsmålstegn er om president Bartlet har tenkt å søke gjenvalg eller ikke – han har ennå ikke gitt et klart svar.

Pressesekretær C.J. Cregg arrangerer et halvtimes intervju i beste sendetid på tv der presidenten kan snakke ut om sykdommen. Bartlet vil også prøve å overbevise folket om at han fortsatt er i stand til å styre landet, til tross for at han har multippel sklerose.

Førstedame Abbey Bartlet grilles av advokaten Babish – det kan se ut som hun har brutt mange etiske regler som lege da hun behandlet ektemannen i det skjulte.

Flere ulykker
I Haiti truer et militærkupp freden med USA og det kan gå mot krig mellom de to landene.

Presidentens trofaste sekretær, Mrs. Landingham, skal endelig kjøpe seg en splitter ny bil. På vei hjem fra bilforhandleren blir bilen hennes truffet av en fyllekjører.


Om serien
I ”Presidenten” følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det ”hemmelige” spillet i amerikansk politikk.

President Josiah ”Jed” Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte stab et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 2)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, tlf. 23 04 98 41