Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 17. desember 2006 kl 21.00 Ibsens smårips og september

Ibsen på "Hovedscenen"

"Hovedscenen" setter punktum for Ibsen-året med en dokumentar om produksjonen av to Ibsen-operaer.

"Ibsens smårips" og "September" er en bestilling til komponistene Jon Øivind Ness og Eivind Buene om å lage opera over kvinneskikkelser hos Ibsen.

- Det fascinerte meg at to unge samtidskomponister som har helt andre kulturelle referanser enn Ibsens teater, ville gripe fatt i et sånt materiale – og ville skrive opera, sier Morten Thomte, som har laget dokumentar om prosessen fram mot ferdig forestilling. De to operaene fikk sin premiere i Bodø, og har vært framført i Bergen og i Oslo under Ultimafestivalen sist høst.

- Vi følger innstuderingen, som av praktiske grunner både finner sted i Oslo, Bergen, København og Bodø, og vi møter komponistene i nærbilde. De snakker om sitt forhold til Ibsen og til opera - og de er ikke like! understreker Thomte. Som også lar den amerikanske dirigenten Jonathan Stockhammer og norske Tsara Tristana, instruktør for begge produksjonene, slippe til.

- Den ene komponisten har ironisk distanse til både Ibsen og opera, og gir et riss av 14 Ibsen-kvinner, observerer Thomte: - Den andre har ikke det, men har delt Hedda Gabler i to.

Ness og Buene snakker også om sine egne påvirkninger – den ene har alltid vært opptatt av postpunken, den andre skriver popmusikk i dag, i tillegg til opera.


Egenprodusert musikkprogram (2006)
Programleder: Arild Erikstad
Prosjektleder: Anne Røthing
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no