Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 9. september 2002 kl 23.20 Lesekunst: Teater i amfi

Litteraturen i det gamle Grekenland

Gunnar Grøndahl tar for seg de gamle grekeres tragedier og komedier i dette andre programmet i serien
Gunnar Grøndahl tar for seg de gamle grekeres tragedier og komedier i dette andre programmet i serien "Lesekunst". (NRK-foto: Ole Kaland)
De gamle grekere konkurrerte ikke bare i olympiske øvelser, de startet også konkurranser i litteratur. Det førte til en enestående blomstring i teaterlivet. En mengde tragedier og komedier ble skrevet. I dette programmet kan du bli bedre kjent med et par av dem, tragedien om Kong Ødipus og komedien om den opprørske Lysistrata.

Ødipus var konge i Theben. Han søkte etter sannheten – svarene på to spørsmål: Hvem var det som drepte hans forgjenger på tronen? Og hvem var egentlig hans foreldre? Idet Ødipus finner svarene, er tragedien et faktum.

Lysistrata leder et kvinneopprør mot de krigerske mennene. I en ellevill komedie tar hun og hennes medsøstre kontroll over Akropolis og hele statskassa, og tvinger fram freden. Under teaterkonkurranser kunne grekerne slå seg løs med slike komedier. Da kunne kvinner bli som menn, dyr som mennesker og sosiale skiller oppheves. Det minnet om karneval. Det meste var tillatt, og man kan jo lure på om ikke hele samfunnsordenen var truet av denne revolusjonære løssluppenheten?

I Hellas besvarer Synnøve des Bouvrie, direktør ved Det norske instituttet i Aten, og amanuensis Jon Haarberg ved Universitetet i Oslo, slike spørsmål.

Om ”Lesekunst”
NRK Fjernsynet har laget ti halvtimes program, som dykker ned i litteraturhistorien og henter fram de viktigste tekstene og forfatterne. Programleder for tv-programmene er Gunnar Grøndahl. Serien er del av et stort prosjekt laget i samarbeid mellom NRK og landets fire universiteter som gir tilbud om nettbasert fjernundervisning i litteraturvitenskap. Opplysninger om dette finner du på internett under stikkordet lesekunst.no.

Også NRK P2 er med, kanalen sender parallelt 16 radioprogrammer med litt mer filosofiske emner. Hva skjer egentlig når vi leser? Hva er så vanskelig med ”moderne” litteratur? Tilman Hartenstein ansvarlig for radioprogrammene.

I tillegg vil NRKs nettsider, nrk.no, legge ut en mengde artikler om forfattere, litterære epoker, tidstavle og nyskrevne intervjuer med fagfolk om litteratur.


Litteratur-serie produsert i samarbeid mellom NRKs faktaavdeling og landets fire universiteter
Programleder Gunnar Grøndahl
Redaksjonsleder Hege Jensen, tlf: 23 04 92 55
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83LENKER
  • www.nrk.no/lesekunst 
  • Les mer