Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 3. desember 1999 kl 21.15 Bokbadet

Bokbadet (ttv)


NRK2 fredag 3. desember kl 21.15
Bokbadet (12:14)

Anne Holt er på sporet igjen

Anne Grosvold har invitert Anne Holt i Bokbadet i kveld. Anne Holt er aktuell med ny kriminalroman, \"Død joker\", som har åpenbare paralleller til Orderud-saken.
En mann kaster seg fra et tjue meter høyt brospenn og ned i sjøen. En kvinne ligger uten hode på sitt eget stuegulv. Mannen hennes sitter på en stol og ser på. Hanne Wilhelmsen, Anne Holts førstebetjent og helt, tenner lommelykten og setter i gang med opprydding i all død og fordervelse.
Omtrent slik begynner den, Anne Holts nye roman om Hanne Wilhelmsen og folkene hennes ved Oslo politikammer.

Orderud-saken
Anne Holt har brukt Orderud-saken i \"Død joker\".
- I perioder kunne jeg ta stoffet rett ut av avisene, sier hun. I \"Død joker\" blir en førstestatsadvokat arrestert i sitt hjem, mistenkt for å ha halshugget sin kone. Hanne Wilhelmsen skal løse saken. Om det er statsadvokaten som har gjort det eller ikke, er uvesentlig.
Det vesentlige for Anne Holt er at det naturlig nok blir en sak som pressen riktig gasser seg i, og at alle dømmer ham på forhånd.
- Uansett hva et menneske har gjort, har vedkommende krav på å ta vare på sin personlige integritet. I dag i Norge er siktede fratatt denne retten, sier Anne Holt, som mener det må komme en debatt i kjølvannet av Orderud-saken.

Ikke planlagt
Den tidligere justisminister, politijurist og NRK-reporter forteller at hun var omtrent halvveis i boken da Orderud-saken dukket opp. Det åpenbare slektskapet med trippeldrapet i Sørum var altså ikke planlagt.
Som i Orderud- saken får heller ikke den mistenkte i \"Død joker\" se pressens skriverier før etter lang tid. Han får et stort sjokk når han omsider får se pressens omfattende dekning.

NRK2 fredag kl 21.15

Bilde (via scanpix/internett)
To glade badeengler - Anne Grosvold og Anne Holt (NRK-foto: Ole Kaland)

Egenprodusert litteraturprogram
Ved Einar Askerøi og Rolf Clemens
Programleder Anne Grosvold
Pressekontakt Inger larsen, tlf: 23 04 74 83