Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 1. august 2003 kl 16.30 Norske filmminner: Kanarifuglen

En hverdagshistorie

Arne Lindtner Næss har hovedrollen som Jan. (Utlånt av
 Norsk
Arne Lindtner Næss har hovedrollen som Jan. (Utlånt av Norsk
Jan jobber i personalavdelingen på et mekanisk verksted. Han drømmer om enebolig og hage og går i 1. mai-tog. Han er et hverdagsmenneske, og en pakketur til Kanariøyene blir et høydepunkt - på flere måter. Ikke bare kan han bade i sol og sjø. Han treffer også en vakker flyvertinne, og hans sjef utsettes for en tragisk ulykke.

Jan er en av 1100 ansatte ved det mekaniske verkstedet. Han har hjemmeværende kone og to barn i førskolealderen, og bor i en blokk i drabantbyen. Nå er han i ferd med å realisere drømmen om enebolig - et husbankhus som ligger et stykke fra byen, arbeidet og vennene. Antakelig vil beliggenheten isolere ham enda mer enn blokken, men det er nå en gang en enebolig han har ønsket seg. Den har til og med en liten hageflekk.

Nå gleder han seg til turen til Kanariøyene, og allerede første dag i San Augustin møter han flyvertinnen Kari over en kaffekopp. Siden drar han på svømmetur med sin sjef Gregersen, en svømmetur som får et katastrofalt utfall for
personalsjefen. Når Jan kommer hjem, overtar han personalsjefstillingen etter Gregersen som var svært upopulær blant de ansatte ved fabrikken.

Pål Bang-Hansen
"Kronprinsen", "Bortreist på ubestemt tid", "Norske
byggeklosser" og "Douglas" er andre filmer fra Pål Bang-Hansens hånd. Om ham sa pressen da "Kanarifuglen" kom ut i 1973: "....det er i sine forte, humoristiske glimt av
mennesker og situasjoner Bang-Hansen og filmen har sin opplagte styrke. Med et klokt og vittig øye blir nordmenns plumpe adferd på pakketur i Syden blottstilt."(Aftenposten)

"Han mestrer i det store og hele personinstruksjon, har sans for miljøskapende effekter, har øre for en snerten
og moderne replikk, bruker retrospektive innslag med sikker sans og går ikke av veien for å uttrykke meninger." (Dagbladet)

Norsk spillefilm fra 1973
Regi: Pål Bang-Hansen
I rollene: Julie Ege, Arne Lindtner Næss, Lasse
Kolstad, Gry Enger, Arne Aas, Kjetil Bang-Hansen, Lars Andreas Larssen
Pessekontakt Hilde Ljøen, 23 04 72 36