Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 30. januar kl 22.30 Status Norge: Eldreboomen

Dagens høydepunkt


Tove Sakstad har jobbet i hjemmesykepleien i Nittedal kommune i 25 år. - Det som er så trivelig med jobben, er at du føler at du kommer på besøk, sier Tove. Og hennes besøk er kjærkomment for mange.

En av de eldre hun besøker, er Else Lysaker på 94 år. For ett år siden måtte mannen hennes på sykehjem, og hun ble boende alene etter nesten 70 års ekteskap. For Else betyr hjemmesykepleien mye: - De behøver ikke gjøre noe, men bare det at de kommer, har veldig mye å si.

Fra sjef til pasient
Vi møter også Aud-Norun Andersson. Hun var sjef for hjemmesykepleien i Nittedal fra 1972 til 1996. I dag må hun motta hjelp fra de hun en gang var sjef for. - Det er rart, sier hun selv. - Den følelsen av ikke å klare det du klarte før, den er ganske tung.

Hennes nye erfaring som pasient har overbevist henne om at den sosiale delen av besøket nesten er det viktigste. - Jeg er ganske overbevist om at en ti minutter lang samtale er like viktig som en pille. Og jeg vet med meg selv at da jeg var sjef, så tenkte jeg ikke nok på det.

Siden slutten av 80- tallet har det blitt færre alders- og sykehjem i Norge. Sykehjemsplassene er reservert de aller mest pleietrengende. I dag skal man bo hjemme så lenge som mulig. Er hjemme alltid best?

Om serien
Babyboomen har blitt til eldreboomen. Barna som ble født etter andre verdenskrig er nå pensjonister. For få hender og for lite penger har vært spådommen på samfunnsutfordringen. Men hvordan er det egentlig å bli gammel i ett av verdens rikeste land?

I denne dokumentarserien ser vi på hvordan det er å bli gammel i Norge. I seks episoder gir Status Norge innblikk i alderdommens ulike faser – fra man går av med pensjon til livets siste pust.

Sendt tidligere.

Norsk dokumentarserie i seks deler.
Produsert av NRK (2013)
Prosjektleder: Ellen Kasnes, telefon 98643872
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 23 04 70 00