Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 29. april 2007 kl 21.00 USA mot Al-Arian

Kampen mot stormakten

USA mot Al-Arian: Nahla Al-Arian fortalte tidligere i vår sin sterke historie i
USA mot Al-Arian: Nahla Al-Arian fortalte tidligere i vår sin sterke historie i "Først og sist. (Foto: Bud Lee)
USA mot Al-Arian er en tankevekkende og sterk dokumentarfilm som følger den muslimske familien Al-Arian og deres desperate kamp for å renvaske seg fra terroranklager igangsatt av amerikanske myndigheter. Filmen vant publikumsprisen under Filmfestivalen i Tromsø, høstet gode kritikker i norske aviser og lanseres for tiden på det internasjonale markedet.

I februar 2003 ble universitetsprofessor og palestinaaktivist Sami Al-Arian arrestert i Tampa, Florida, anklaget for å ha støttet en palestinsk terrororganisasjon. I 2 1/2 år satt han fengslet på isolat i påvente av en rettssak.

Filmen følger Sami, hans kone Nahla og deres fem barn på nært hold gjennom den seks måneder lange rettsaken og i tiden etterpå. Den gir et sjokkerende innblikk i hvor langt amerikanske myndigheter er villige til å gå i den såkalte "krigen mot terror". Filmen viser et menneskelig og nært portrett av en familie som, i likhet med mange andre muslimer, kjemper mot stigmatisering og diskriminering i USA etter 11. september 2001.

Regissør Line Halvorsen bodde i perioden 2004-2006 i USA hvor hun raskt fattet interesse for familien Al-Arians historie. Med sin bakgrunn fra Midtøsten og sin interesse for menneskerettigheter og sivile rettigheter fant hun i møte med familien en unik historie. Hennes erfaringsbakgrunn fra Israel/Palestina ga henne innpass hos den ellers så mediesky familien og ga henne en unik mulighet til å følge dem gjennom den vanskeligste tiden i deres liv.

Innkjøpt dokumentarfilm (2007)
Produsert av: Dalchows verden
Regi: Line Halvorsen
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no


LENKER
  • Les mer