Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 8. februar 2006 kl 22.30 Migrapolis: Far og sønn

Forventninger og virkelighet

Martin Milne må besøke sønnen i fengselet. Han angrer på at han var fraværende i sønnens viktige ungdomsår (Foto: NRK)
Martin Milne må besøke sønnen i fengselet. Han angrer på at han var fraværende i sønnens viktige ungdomsår (Foto: NRK)
Mange fedre har store forventninger til sine sønner, men noen ganger går det ikke som planlagt. Martin Milne må til fengselet for å treffe sin sønn Jim.

Jim Milne vokste opp i lange perioder uten en far i nærheten. I 15-års alderen begynte ting å gå galt med ham. Nå sitter han i fengsel, dømt for grovt ran. Martin angrer på at han ikke var nærmere sønnen sin i de viktige ungdomsårene. – Jeg burde hatt mer innflytelse på ham. Vært strengere i forhold til grensesetting. Det er klart at det er problematisk å se at man ikke klarte oppdragelsen, både for meg og moren hans, sier han.

Jim savnet også faren sin. – Jeg fikk etter hvert dårlige rollemodeller. En gutt som vokser opp, trenger mannlige forbilder å se opp til. Da er det dumt at faren ikke er i nærheten. Nå betyr pappa utrolig mye for meg. Han er en av de få som er på besøk her uten å få betalt for det, forteller Jim.

Lever sammen
Far og sønn Tommy Sharif jobber sammen på dagtid, og bor sammen ellers. Sønnen forteller at det er mange konflikter mellom dem i jobbsammenheng. - Når vi diskuterer tror far at jeg fortsatt er 17 år gammel, og at jeg ikke er i stand til å ta noen avgjørelser, ler han. Faren Mohammad nikker. – Det blir litt konflikter, vi krangler om alt fra innkjøp, dekk og mye mer.

Men det sterkeste båndet Tommy Sharif har til Mohammad er at han er far, jobben kommer i andre rekke.

ADHD og autisme
Det tok lang tid før Halfdan W. Freihow og hans kone fikk vite at det var noe galt med lille Gabriel. De så at han ikke lekte sammen med de andre, og at han oppførte seg annerledes. Da Gabriel var tre år, fikk de den første diagnosen, så kom den neste; Gabriel har både ADHD og autisme. – Det var et sjokk. Det er det fremdeles, man venner seg ikke til det. På en måte ligger det en stor sorg i det.

Halfdan har i den senere tid skrevet en bok til Gabriel. Den er et brev til hans sønn hvor han med kjærlighet og dyp undring forsøker å forstå hva som gjør ham annerledes enn andre barn.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78