Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 14. mai 2009 kl 20.10 Dokumentar: Marshallplanen

Europas store hjelper

Utenriksminister George C. Marshall (t.v) fikk æren av å bli mannen bak dette prosjektet. (Foto: Shybert Productions)
Utenriksminister George C. Marshall (t.v) fikk æren av å bli mannen bak dette prosjektet. (Foto: Shybert Productions)
I 1947 startet USA et gigantisk hjelpearbeid for å få Europa på fote igjen etter krigen. Norge mottok enorme summer i støtte og i kveld forteller norske politikere og journalister om effekten av Marshallplanen.

Etter den andre verdenskrig lå Europa og Norge i ruiner. I 1947 startet gjenoppbyggingen, men landene i Europa hadde ikke kapital til å fortsette gjenreisningen.

Takket være George
George C. Marshall var på denne tiden utenriksminister i USA, og erklærte at Amerika måtte hjelpe Europa på fote. Han startet Marshallhjelpen, som både skapte sterke bånd til USA og bidro til å stoppe kommunistenes fremgang i store deler av Europa. Marshallhjelpen er trolig en av de største suksesshistorier av sitt slag i moderne tid.

Vi får et innblikk i Marshalls taler, i hvordan Marshallhjelpen på 16 milliarder dollar ble godkjent i den amerikanske kongressen i 1948, og hva den betydde for et land som Norge og Europa generelt. Utenriksminister Jonas Gahr Støre, tidligere journalist i NRK, Jan Otto Johansen, samt nøkkelmannen i Norges rolle under Marshallhjelpen, Håkon Lie, forteller om effekten av Marshallhjelpen.

Norsk dokumentar (2008)
Produsert av: Shybert Productions
Medvirkende: Jonas Gahr Støre, Jan Otto Johansen og Håkon Lie
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900