Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 22. september 2001 kl 22.45 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Osama bin Laden - ettersøkt

Etterforskningen av terroraksjonen

Terroraksjonen mot World Trade Center og Pentagon har sjokkert hele verden. Kveldens ferske dokumentar fra BBC, spør hvordan terroristene klarte å gjennomføre angrepet, og hvem som står bak. Osama bin Laden ble raskt mistenkt som hovedmannen.

Dokumentaren følger jakten etter spor i New York, og vi møter reporter Jane Corbin som ser nærmere på bevisene som peker mot bin Laden. Vi får også et innblikk i hvordan byen takler ødeleggelsene.

Amerikanske talsmenn hevder mistanken er rettet mot flere enn én gruppe gjerningsmenn, men det er ingen tvil om at Osama bin Laden er den hovedmistenkte.

bin Ladens organisasjon skiller seg vesentlig fra andre som tidligere har stått bak bombeangrep og flykapringer. Organisasjonen har ingen klar struktur, men er en løselig sammensetning av grupper som opererer på tvers av kontinentene. USA tror at bin Ladens organisajon opererer i mer enn 40 land i Europa, Nord-Amerika, Midt-Østen og Asia.

Det er en ekstremt vanskelig oppgave å oppspore medlemmene, frontorganisasjonene og den økonomiske infrastrukturen i bin Ladens nettverk.

BBC-dokumentar
Norsk kommentar ved Bjørn Egil Eide
Kontaktperson Britt Holm, tlf. 23 04 24 38