Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 24. desember 2006 kl 15.20 Tilfeldig turist

Kritikerrost roman – vellykket film

Macon Leary (William Hurt) isolerer seg etter sin sønns tragiske død (Foto: Warner Bros)
Macon Leary (William Hurt) isolerer seg etter sin sønns tragiske død (Foto: Warner Bros)
Macon Leary er en kjent "reiserådgiver" med hovedkvarter i Baltimore. Når sønnen dør på tragisk vis, melder Leary seg ut av verden og hans kone forlater ham. Leary lever et ganske miserabelt liv helt til han møter den originale hundetreneren Muriel Pritchett.

Etter et benbrudd må Macon Leary (William Hurt), flytte inn hos sin søster (Amy Wright) og sine brødre (Ed Begley Jr., og David Ogden Stiers) – alle tre stødige, saklige medlemmer av den intellektuelle elite.

Leary får disiplinproblemer med sin døde sønns hund, og søker hjelp hos en profesjonell hundedressør, Muriel Pritchett (Geena Davis) – den eneste utadvendte, åpne personen i hans nærmeste omkrets.

Etter hvert klarer Muriel å trenge gjennom skallet Leary har bygget opp, men når fru Leary (Kathleen Turner) skjønner at hun får konkurranse, dukker også hun opp på banen og vil ha ektemannen tilbake. Men Leary er blitt vant til Muriels uhemmede livsstil…

Om filmen
Geena Davis fikk Oscar for beste kvinnelige birolle i denne filmen. Hun gjør her en av sine beste roller som den originale, snåle hundetreneren. Det er likevel William Hurt som gjør størst inntrykk. Hans skildring av Macon Leary er mesterlig.

"Tilfeldig turist" er basert på Anne Tylers roman, og regissør Lawrence Kasdan har klart å unngå å lage en for mørk og dyster film. Her er så absolutt humor til stede – ikke minst i skildringen av de tre tilknappede familiemedlemmene, spilt av David Ogden Stiers, Ed Begley Jr. og Amy Wright.

Amerikansk spillefilm fra 1988, basert på Anne Tylers roman
Originaltittel: "The Accidental Tourist"
Regi: Lawrence Kasdan
I rollene: William Hurt, Kathleen Turner, Geena Davis, Amy Wright, Bill Pullman, Ed Begley Jr., David Ogden Stiers
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83