Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 18. juli 2010 kl 18.35 Thor Heyerdahl - På jakt etter paradiset

Nytt forsøk


Kon-Tiki-ferden var en suksess, men ved hjemkomsten havarerer Thor Heyerdahls ekteskap med Liv. Hun fikk ikke være med på ekspedisjonen, og dermed hadde ektemannen sviktet en felles drøm. Fra da av ble det Yvonnes tur til å prøve lykken i fortidens paradis og berømmelsens rus.

I vakre Yvonne fant Thor alt han trengte, en perfekt husmor, sekretær og en ypperlig organisator. Sammen bygget de seg et paradis i en romersk landsby på den italienske riviera.

Blant egendyrkede frukt og grønnsaker vokste deres tre døtre, Marian, Bettina og Anette opp. Oppe i romertårnet satt Thor og skrev bøker og planla ekspedisjoner.

Men lykken varer ikke evig - også dette paradiset forlater Thor, blakk og frustrert, for en ny kvinne.

Sterk kvinne
Yvonne var en sterk kvinne og spilte en svært viktig rolle under begge Ra-ekspedisjonene. Hun tok seg av alt det praktiske, og fungerte både som sekretær og pressekontakt.

Men Thor var ikke flink til å dele på oppmerksomheten, og det var han som tok på seg æren for det hele.

Dette skriver Yvonne til Thor lenge etter at de er skilt.
"Du har også helt glemt bort hvor rask jeg var når det gjaldt Ra I og Ra II, og hvilken påkjenning disse ekspedisjoner var for meg, selv om det var en fantastisk og spennende utfordring. Men når Carlo Mauri (ekspedisjonsmedlem) kommer hjem til oss i Italia en tid senere og vi stod i hallen og han roste meg for Ra-ekspedisjonen, svarer du "ja hun var fantastisk, men så puff falt hun sammen som en melsekk e.l." Det var den eneste takk jeg fikk, og ditt crew synes også å gi uttrykk for at du ikke kunne dele noen ære med dem."

Om dokumentarserien:
På jakt etter paradiset er fortellingen om en av verdenshistoriens største eventyrere fra en ny synsvinkel. Da Thor levde, regisserte han selv det bildet han ville verden skulle ha av ham og tidligere dokumentarer om eventyreren bærer preg av dette. Først i dag, seks år etter hans død, er det mulig å bli kjent med hvem han egentlig var.

I løpet av disse fire episodene kommer vi nær Thor Heyerdahl som ektemann, far og kjendis. Vi følger også hans evige jakt på paradiset. Hver av episodene er delt opp i perioder sammenfallende med de fire kvinnene i Thors liv; Liv, Yvonne, Liliana og Jacqueline.

Denne serien ble første gang sendt i april 2008.

Norsk dokumentarserie i fire deler
Produsert Nordisk Film (2007)
Produsent: Aage Aaberge
Manuskript: Bjørn Engvik, Ingrid Wevang og Bjørn Are Godøy
Regissør: Bjørn Engvik
Kontaktadresse presse: presse@nrk.no
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no