Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 31. august 2005 kl 19.55 Lysglimt i mørke: Ishavsfyrene

Vakttårn mot Nordishavet

Dag Lindebjerg på Slettnes fyr (Foto: NRK)
Dag Lindebjerg på Slettnes fyr (Foto: NRK)
I over hundre år har Finnmarksfyrene vært våre veivisere og vakttårn mot Nordishavet. I kveld blir vi med programleder Dag Lindebjerg på en fyrreise fra Slettnes fyr via Makkaur og Vardø til Bøkfjord fyr.

Finnmarksfyrene ble bygget for å vise vei til Arkhangelsk for trelastskutene, til Kirkenes for malmbåtene og hurtigruten og for at fiskerne skulle finne hjem etter turer i Barentshavet og Østhavet.

Ishavsfyrene har stått i mot under de mest ekstreme værforhold, men da tyskerne trakk seg tilbake fra Finnmark, ble flere sprengt og noen brent, mens enkelte – som Makkaur fyr – bare ble minimalt skadet under krigen.

Turistmål
Slettnes er i dag et av de mest besøkte fyrene i Finnmark. Med bilvei fra Mehamn og Gamvik er fyret lett tilgjengelig, og derfor målet for mange turister. Den dramatiske naturen og det staselige støpejernsfyret fra 1905 gir en enestående opplevelse for alle som kommer hit.

Enda mer enestående er nok Makkaur fyr, men hit er det svært få som kommer. Fyret ligger på den ubebodde og veiløse kysten mellom Båtsfjord og Syltefjord like ved den fraflyttede bosetningen i "Gamle Makkaur".

Denne fyrstasjonen ble stort sett spart under krigen, og fremstår slik den ble bygget i 1928. En unik fyrbygning og et flott tun gjør Makkaur fyr til en perle på den nakne og golde kyststrekningen.

På grensen til Russland
Ved innseilingen til den gamle festningsbyen Vardø ligger Vardø fyr på Norges østligste punkt, Hornøya. Etter ødeleggelsene under krigen ble et nytt fyrtårn reist i 1946, og hele stasjonen ble bygget om. I dag er fyret avfolket, men mange besøker Hornøya på grunn av det enestående fuglelivet og de flotte multene.

Reisen slutter på Bøkfjord fyr, hvor en trivelig fyrbetjening tar i mot på den siste fyrutposten før grensen mot Russland. Fyret ligger på fastlandet, men det er langt å gå over fjellet, så karene på fyret er avhengig av båt til Kirkenes. Bøkfjord fyr var en viktig "festning" under krigen, og kanoner og annet utstyr står igjen den dag i dag.

Her avslutter Dag Lindebjerg denne fyrturen med solnedgang over Varangerfjorden, nyskutt hval fra Barentshavet og multer fra myrene rundt fyrstasjonen.

Om serien
I 1655 ble Norges første fyrlys tent på Lindesnes. Dette ble starten på en utbygging langs norskekysten som utover på 1800-tallet kom til å telle over 200 fyrstasjoner med fast bemanning. I tillegg kom hundrevis av lykter og andre lysende sjømerker. Etter 350 år blir nå samtlige fyr avbemannet, og de fleste bygningene og eiendommene overført til annen virksomhet.

Denne dramatiske forandringen i vår kysthistorie har fått Dag Lindebjerg til å legge ut på en lang "fyrreise". Gjennom seks programmer tar han oss med fra Torbjørnskjær fyr i Østfold til Bøkfjord fyr ved Kirkenes. Han treffer nåværende og tidligere fyrvoktere, og folk som har bodd store deler av sitt liv på de avsidesliggende utpostene mot storhavet. Han møter mennesker som har vokst opp på fyrene og nye brukere.

All musikken i serien er laget av Haugesund-gruppen Vamp, som har brukt Ryvarden fyr både til øvingslokaler og plateinnspillinger.

Egenprodusert dokumentar fra Program riks, Hordaland
Programleder: Dag Lindebjerg, tlf: 95 15 22 78
Prosjektleder: Thomas Hellum, tlf: 41 42 55 09
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78