Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 12. mars 2005 kl 23.40 Nattkino: Å kreve sin rett

Når et maktmenneske trues…

Byen
Byen "Kingdom Come" ligger ved foten av fjellkjeden Sierra Nevada (Foto: MGM)
I den lille byen Kingdom Come i California bor den irske immigranten Dillon. Han gjorde det bra for 18 år siden, under gullrushet i 1849, og regjerer nå eneveldig i den lille byen. Men hans egen grådighet og forræderi truer med å velte alt han har bygget opp.

Dillon (Peter Mullan) eier nesten alt av betydning i Kingdom Come. Hvis noen ønsker å grave etter gull, leie et værelse, åpne en bank eller til og med bestille en drink, så må de spørre Dillon.

En av de få vellykkede forretningene han ikke eier er imidlertid stedets bordell. Der bestemmer Lucia (Milla Jovovich), som for øvrig er Dillons elskerinne.

Jernbane
Den mektige irske immigranten føler seg truet når Dalglish (Wes Bentley) dukker opp i Kingdom Come. Han er oppmåler for Central Pacific Railroad, som planlegger å bygge jernbane gjennom den lille byen.

Dillon føler at makten han har over byen vil stå i fare når jernbanen kommer, og han er villig til å gå langt for å forhindre at dette skjer.

Mørk hemmelighet
Omtrent på samme tid dukker også to kvinner opp i byen; den vakre, men sykelige Elena (Nastassja Kinski) og den nydelige tenåringsdatteren hennes Hope (Sarah Polley).

Tilstedeværelsen til de to kvinnene er til stor bekymring for Dillon. De er nemlig nøkkelen til en mørk hemmelighet Dillon har holdt skjult for innbyggerne i Kingdom Come.

Om filmen
Historien er lagt til vinterlandskapet i strøket rundt Sierra Nevada, og filmen anses for å være regissøren Michael Winterbottoms mest originale og solide til nå. Det er en besettende fortelling om en familie som sliter med å komme på fote igjen.

"Å kreve sin rett" bygger på romanen "The Mayor of Casterbridge" av Thomas Hardy. Tidligere har Winterbottom filmatisert Hardys siste roman "Jude the Obscure", "Jude" fra 1996.

Winterbottom har regissert "Velkommen til Sarajevo" som ble sendt på NRK2 i februar.

Britisk/kanadisk drama (2000)
Originaltittel: "The Claim"
Med: Peter Mullan, Wes Bentley, Milla Jovovich, Nastassja Kinski, Sarah Polley
Regi: Michael Winterbottom
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78