Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 6. juli 2001 kl 19.30 SommerDag: På Frøysjøen med Redningsselskapets Bernt Laupstad

Turen da alt gikk galt…

Dag Lindebjerg på Fanøy
Dag Lindebjerg på Fanøy
Dette ble turen da alt gikk galt, menenden ble god likevel. Det var turen der Halvdan Sivertsen ble forhindret i å være med,der sterk kuling ved Stad tvang Dag Lindebjerg og mannskap til kai i Kalvåg i to døgn, og det var turen der mye måtte avlyses på grunn av det ufyselige været.

Med tresnekka "Lindy" drar båtentusiastene Dag Lindebjerg og Bernt Laupstad fra Redningsselskapet på tur i øyriket utenfor Florø. Fra den gamle "sildehovedstaden" Kalvåg drar de sørover mot Batalden og Fanøy, før pensjonistkoret ønsker velkommen til Florø.

Kommer de seg til Florø uten problemer?
Redningskøyteskipper Bernt Laupstad mønstret på, med bare en times varsel.Teamet sto opp kl. 04 om morgenen og ble grundig morgenvasket over Frøysjøen, og på Batalden møtte de en strålende Gunhild Bjelland. Tilslutt sto et begeistret pensjonistkor og sang oss inn til Florø. Dag & co. holdt ruten, selv om det ble et helt annet program enn det som var planlagt.

-Men slik er kysten. Her må man leve på naturens premisser. Flere dagers landligge er en del av kystfiskernes hverdag .Men det er også en del av kystfolkets hverdag å ta imot folk som søker havn i uværet. Derfor skal jeg aldri glemme den sengen jeg fikk i havbua til ho Gunhild! forteller Dag Lindebjerg.

Gjest på kort varsel
Redningsskøyteskipper Bernt Laupstad ble hyret inn på kort varsel fordi den egentlige gjesten, Halvdan Sivertsen meldte forfall. Bernt Laupstad er 46 år og kommer opprinnelig fra Andøya, nå bosatt på Namdalseid, der han i sine ledige perioder driver et lite gårdsbruk.

Han har jobbet i Redningsselskapet – Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning – i 15 år, først som kokk/matrosdykker og deretter som skipper. Han er også en habil sanger og gitarist, noe han får vise i dette programmet.

Reiserute
Dag Lindebjerg og mannskap starter i Kalvåg og sørover forbi Hovdevåg til Batalden Havbu.
BATALDEN 61 grader 38’ nord, 4 grader 49’ øst
Deretter er de innom den nyoppstartede
FANØY HANDEL 61 grader 37’ nord, 4 grader 49’ øst
Og videre til Russøyvågen før de ankrer opp i Florø.

NRK Hordaland
Programleder: Dag Lindebjerg
Produksjonsleder: Magnhild Stiegler
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23 04 89 56, (anne.bekkevold@nrk.no)

Bilder
1. Dag Lindebjerg, Gunhild Bjelland og Bernt Laupstad på Batalden
2. Bernt Laupstad og Dag Lindebjerg
3. Dag Lindebjerg på Fanøy
4. Dag Lindebjerg, Svein Inge Fosse og Bernt Laupstad i Kalvåg
5. M/B ”Lindy” på Russøyvågen