Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 16. juli 2008 kl 19.30 Kollektivet i Köping

Sommerferie i kollektivet

Kollektivet i Köping: Hos (f.v.) Mats, Micke, Tobbe og Linda i Köping i Sverige. (Foto: Sto-Cph)
Kollektivet i Köping: Hos (f.v.) Mats, Micke, Tobbe og Linda i Köping i Sverige. (Foto: Sto-Cph)
I den svenske byen Köping bor Mats, Linda, Tobbe og Micke på et kollektiv for funksjonshemmede.

Tobbe drar på sommerferie. Han skal bo med sine foreldre i husvogna på Malmön i Bohuslän. Mats tar også en tur hjem til foreldrene, til Fagersta for å drive med øvelseskjøring.

Men før de to drar, rekker Linda å betro seg til Tobbe om sjarmen til Mats og hans gode utseende. Nå skal Linda gå på fødselsdagskalas til Jessica som fyller 31 år.

Vel framme hos foreldrene hjelper Tobbe til med å rake grus og kjøre vekk søppel fra campingplassen. Og Micke, hva gjør han? Han får undervisning i musikk.

Fra foreldre-synspunkt
På campingen i Bohuslän forteller foreldrene om den traumatiske fødselen til Tobbe. Og om sine forhåpninger og innsatser for en funksjonshemmet sønn.

I femte del av dokumentarserien om Mats, Linda, Tobbe og Micke står også foreldrene til Mats fram og forteller om hans oppvekst og hvor mye de strevde med å få ham til å snakke.

Om serien
Den svenske dokumentarserien om Köping-kollektivet vant prisen både som "Årets program" og "Årets dokumentärprogram" i den svenske TV-galan 2007. Vi følger de funksjonshemmede og ikke lenger helt unge Linda, Mats, Tobbe og Micke. Serien er skrevet av Lars Filip Hamar – forfatter, journalist og programleder i fjernsyn – som selv er født i Köping for 33 år siden.

Det hører med til historien at funksjonshemmede Linda er Lars Filips storesøster, og at hennes bror også har hatt en finger med i produksjonen av serien. Foruten prisene som i fjor ble serien til del, ble den også hyllet av kritikere og andre.

En ny sesong av serien er allerede ferdig innspilt (sendt på TV4 i februar-mars, 2008).

Svensk dokumentarserie i seks deler (2007)
Originaltittel: Köping
Produsert av: Sto-Cph
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57