Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 7. mai 2009 kl 20.35 Vendepunkt: Ut av avhengigheten

Om å finne veien ut igjen

Det finnes mange veier inn i avhengigheten. I det tredje programmet i serien Vendepunkt får du møte Rolf Torodd Olafsen som fant veien ut igjen. (Foto: Univisjon)
Det finnes mange veier inn i avhengigheten. I det tredje programmet i serien Vendepunkt får du møte Rolf Torodd Olafsen som fant veien ut igjen. (Foto: Univisjon)
Det finnes mange veier inn i avhengigheten. I det tredje programmet i serien Vendepunkt får du møte to som fant veien ut igjen.

Rolf Torodd Olafsen og Anne-Britt Aldeman har begge kjempet seg ut av en avhengighet og bruker nå sine erfaringer til å hjelpe andre. - Livet var et helvete med tabletter og det var et helvete uten tabletter, sier Olafsen. Han ble syk og opplevde å bli avhengig av medisinen som skulle gjøre ham frisk.

Medisin mot piller
I dag er han prosjektleder for Medisin mot piller, som hjelper de mange som sliter med medikamentavhengighet. Olafsen kom selv i dette uføret etter at han ble liggende på et seksmannsrom på sykehuset i hele åtte måneder. Avhengigheten førte blant annet til at han gikk fra å være en sosial person til å ikke engang våge seg utenfor sin egen utgangsdør.

Men - Olafsen greide å komme seg ut av dette på egen hånd og i dag bruker han erfaringene sine til å hjelpe andre som sliter med medikamentavhengighet og til å drive forebyggende arbeid.

Selvmedisinering
Ann-Britt Aldeman brukte shopping som selvmedisinering når livet ble vanskelig. - Jeg kunne ikke la være å tenke på det jeg hadde sett i butikken, som jeg absolutt ville ha. Jeg ble fullstendig besatt, sier Aldeman. For å finansiere shoppingen begynte hun å underslå penger. Selv om Ann-Britt sliter med 1,3 millioner i shoppinggjeld har hun i dag et godt liv, der hun har fått kontroll på kjøpelysten – og ikke minst en selvinnsikt som gjør henne sterk. Hun har skrevet boken "Att köpa lyckan", for å hjelpe andre i samme situasjon.

Om serien
Å snu en dårlig livssituasjon til å bli et positivt vendepunkt i livet, er en kunst. I den andre sesongen av den populærvitenskapelige dokumentarserien "Vendepunkt", møter vi mennesker som har greid det - og som vil dele sine erfaringer – både om tøffe tider og lys i tunnelen.

Vendepunkt (sesong 2) er en populærvitenskapelig dokumentarserie om den mentale vegen til et godt liv. Serien er produsert av Univisjon/Universitetet i Bergen i samarbeid med professor i psykologi Frode Thuen, UiB/HiB.

Prosjektleder: May-Britt Skjelvik, tlf. 55 58 69 11/92454780
Professor i psykologi: Frode Thuen, faglig konsulent, tlf. 913 11 183
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900