Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 28. juli 2006 kl 00.40 Oasis - ikke kanskje, men definitivt

Ti år etter "Definitely Maybe"

Bandet Oasis har fått en plass i rockens historie med albumet
Bandet Oasis har fått en plass i rockens historie med albumet "Definitely Maybe" fra 1994 (Foto: Sony Corporation)
I denne eksklusive dokumentaren møter vi alle som har hatt noe med den eventyrlige karrieren til bandet Oasis å gjøre, fra brødrene Noel og Liam Gallagher, de tidligere bandmedlemmene Tony McCarroll og Bonehead, produsenten Mark Coyle og helt ned til bandets roadies.

Alle sammen blir intervjuet i forbindelse med tiårs-jubileet for suksessalbumet "Definitely Maybe". Vi får høre historien bak hvert spor, som for eksempel "Shakermaker" som ble laget i en bil på vei til studio. Vi får også høre om et komisk intervju med en livlig fyr fra Liverpool som var svært grov i munnen.

Oasis
Oasis ble berømt over natten i 1994 da de hadde flere store singler og ditto oppslag i pressen. Bandet ble sett på som naturlige oppfølgere til band som Happy Mondays og sto for en røff arbeiderklasse-rock. Bandets kreative akse er Gallagher-brødrene, Liam John og Noel Thomas, som fikk en irsk-katolsk oppdragelse i Manchester. Mens den yngre broren fortsatt gikk på skolen, fikk 11-årige Noel en gitar av faren, som for øvrig drev i musikkbransjen som disc jockey.

Noel ble interessert punk-stilen, og som mange andre på hans alder begynte han å skulke skolen, begå mindre innbrudd og sniffe lim. Etter en betinget dom på seks måneder for å ha ranet en kiosk, begynte han å ta musikken på alvor. Som 13-åring fant han rollemodellen sin i Johnny Marr i The Smiths. Liam på sin side var ikke interessert i musikk til broren hans tok ham med for å høre The Inspiral Carpets i 1989. Noel ble venn med et medlem i dette bandet, og som gitar-tekniker reiste han rundt på turné med dem. Da han ringte hjem i 1991, fikk han høre at broren Liam også hadde blitt med i et band.

Liam var med i bandet Rain (ikke Liverpool-bandet med samme navn), hvor Paul "Bonehead" Arthurs, Tony McCarroll og Paul "Guigsy" McGuigan utgjorde resten av besetningen. Da Liam rykket opp til å bli bandets vokalist, ble navnet forandret til Oasis. Noel så helt klart at bandet hadde store muligheter, men fortsatte allikevel som roadie for The Inspiral Carpets for å skaffe penger til utstyr til brorens band.

Det som gjorde at Oasis fikk kontrakt med Creation Records, fikk raskt en plass i rockemytologien.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk musikkdokumentar (2004)
Originaltittel: "Oasis – There We Were, Now Here We Are"
Produsert av Sony Corporation
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78