Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 12. desember 2010 kl 15.45 Filmklassiker: Hamsun

Fra nasjonalhelt til landssviker

I kveld viser NRK1 filmen Hamsun. Hamsun (spilt av Max von Sydow) følte det som sitt kall å redde nasjonen, men i virkeligheten skulle det vise seg at han ble en landsforræder.  (Foto: Norsk Film Studio)
I kveld viser NRK1 filmen Hamsun. Hamsun (spilt av Max von Sydow) følte det som sitt kall å redde nasjonen, men i virkeligheten skulle det vise seg at han ble en landsforræder. (Foto: Norsk Film Studio)
Dette er historien om det spesielle ekteskapet mellom den norske forfatteren og Nobel fredspris vinneren Knut Hamsun, en av århundrets mest gåtefulle personer og hans kone, Marie, som ofret alt for å stå ved hans side. Filmen tar for seg årene fra 1935 fram til Hamsuns død i 1952.

Knut Hamsun var en anerkjent personlighet med kontakter over hele verden, hvis skjebne skulle bli en sentral rolle i sitt lands historie. Hamsun følte det som sitt kall å redde nasjonen, men i virkeligheten skulle det vise seg at han ble en landsforræder. Hvordan ble en nasjonal helt til en landssviker? Og hvordan kunne han unngå å innse at prinsipper han hyllet, skulle vise seg å være katastrofale for datidens politiske situasjon?

Isolerte seg fra omverdenen
En av årsakene til Hamsuns stigende isolasjon kan være hans døvhet, en annen kan være hans kone Marie, tidligere en kjent skuespillerinne, men nå isolert i et personlig fengsel bygget opp av Hamsun’ oppfattelse av hustrurolle.

Dette er både et storpolitisk drama og et privat drama om ekteskap. Dette er historien om en sønderrevet familie, og en sterk kvinne som ofret alt. Men ikke minst om to mennesker som gjenforenes i siste liten.

Filmen er fritt basert på danske Thorkild Hansens bok "Prosessen mot Hamsun" (1978).


Norsk drama fra 1996
Regi: Jan Troell
Produsent: Erik Crone
Med Max von Sydow, Ghita Nørby, Anette Hoff, Åsa Söderling, Gard Eidsvold
Pressekontakt: Nathalie Sprus , 22044575/90 94 27 08
Tv-seere bes å kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900