Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 23. desember 2013 kl 21.30 Atelieret: Irma Salo Jæger

Finsk-norsk storhet


Finsk-norske Irma Salo Jæger er en av de mer anonyme storheter i norsk etterkrigskunst. Hun har vært både Festspillutstiller og professor ved Statens Kunstakademi.

Gjennom hele sitt kunstnerliv har Irma Salo Jæger hatt et særdeles bevisst forhold til kunstens egne kvaliteter - form, farge, komposisjon og ikke minst hvordan kunsten forholder seg til sine omgivelser.

I unge år var Irma Salo Jæger en av de som kjempet for kunstnernes vilkår i en materielt orientert verden, og hun er godt dekker av NRK i disse åre. I dag arbeider den snart 85-årige kunstneren i et stort og vakkert atelier, designet av vår berømte arkitekt Sverre Fehn. Her gir hun også atelierplass til yngre kunstnere.

Om serien
Kunstnerne vi møter i denne nye serien har gjennom flere tiår satt sitt preg på norsk billedkunst og samfunnsliv. De fleste av dem sto på barrikadene i 60- og 70-åren. I dag har de et etablert uttrykk, dog stadig i forandring og nyutvikling. For de har slett ikke lagt bort penselen, disse godt modne kunstnerne som fortsatt er samfunnsengasjerte.

NRK møter dem hjemme i deres eget atelier hvor de er i fullt arbeid. Der får de også «møte seg selv i døra» - ved at de ser og kommenterer sitt eget nærvær i utdrag fra NRKs rikholdige arkiv fra tidlige, ofte opprørske år.

Kunstnerne er Willibald Storn, Inger Sitter, Oddvar Torsheim, Håkon Bleken, Rolf Groven og Irma Salo Jæger.


Egenproduksjon 2013
Programansvarlig: Sverre Krüger
Prosjektleder: Henning Skjæret, 95031931
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 23 04 70 00