Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 25. oktober 2006 kl 22.30 Migrapolis: Ikke gjem meg bort

Skam å være handikappet?

Zujajah Shahzad på tur med mann, barn og reporter Ba Hung Mai (Foto: Karl Erik Brøndbo, NRK)
Zujajah Shahzad på tur med mann, barn og reporter Ba Hung Mai (Foto: Karl Erik Brøndbo, NRK)
I mange minoritetsmiljøer er psykisk og fysisk utviklingshemming forbundet med skam. Zujajah Shahzad har fått et dårligere forhold til familien sin i Pakistan etter at hun skadet seg i en bussulykke.

Som barn ble Zujajah Shahzad utsatt for en bussulykke under en ferietur i Pakistan. Hun ble lam i høyre arm og fikk ødelagt venstre hånd. Reaksjonene blant familien såret Zujajah. – De baksnakket meg, men det hadde vært mye bedre om de hadde spurt meg hva som hadde skjedd. Etter det har jeg egentlig ikke lyst til å dra tilbake til Pakistan, sier Zujajah. Hun mener at det er stor forskjell på hvordan de ulike kulturene takler hennes funksjonshemming. – I pakistanske miljøer snakker man ikke om sånt. Der har man ennå ikke forstått at funksjonshemmede er like mye verd som andre.

Kromosomfeil
Da Shazia Rashid Munir fødte Josef, lå hun i narkose og det var mannen hennes, Zulifqar Munir som mottok beskjeden at Josef hadde en sjelden kromosomfeil. Shazia og Zulifqar tilhører en generasjon norsk-pakistanere som ikke vil gjemme bort Josef, de tar ham med seg over alt. Men de tror at familien ønsket at de fikk en gutt til. – Tradisjonelt sett er det et ønske å ha en gutt i familien i foreldregenerasjonen vår, sier Zulifqar.

Adoptert med skoliose
Pablo Pereira Jacobsen ble adoptert fra Brasil av Nina Kristoffersen og Ole Christian Jacobsen. Da Nina hørte at Pablo hadde diagnosen skoliose, var hun ikke i tvil om at de fortsatt ville ha ham. Pablo har skjev rygg og et ben som er for kort. – Da jeg så røntgenbildene første gang, ble jeg veldig bekymret, men så tenkte jeg at sånn er situasjonen, og det må vi bare forholde oss til. Familien, og Pablo selv, er åpne om diagnosen. – Jeg er stolt av Pablo, han er en fin gutt. Og hadde vi ikke snakket om det ,kunne det ført til at han selv begynte å skjemmes over det, sier Nina.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen, Program riks
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63 veslemoy.hvidsteen@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no