Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 1. juni 2004 kl 23.10 Utsyn: Den tredje verdenskrigen - Al Qaida

Salim Boukhari, Al Qaida-terrorist

Siste del av denne BBC-serien starter ti måneder før 11. september da vest-europeisk etterretning avslørte en Al Qaida-celle i Frankfurt og planene om å bombe julemarkedet i den franske byen Strasbourg. Hadde planene blitt gjennomført, ville det ha betydd et blodbad i hjertet av Europa – i adventstiden.

Fire algeriere i Farnkfurt-cellen ble arrestert. I et tysk fengsel møter vi den antatte lederen Salim Boukhari i samtale med Peter Taylor. Boukhari forteller om opplæringen og treningen han fikk i Afghanistan.

Mord på agendaen
Boukhari hadde levd midt i London i ti år og gått i moskeen i Finsbury Park. Han gir inntrykk av å være et vennlig menneske.

"Men han gir også uttrykk for sin urokkelighet, en mann med en tilforlatelig uskyld som samtidig er i stand til å lage kjøttdeig av mennesker mens ansiktet hans bærer en kjølig revisormine," skrev avisen The Independent etter utsendelsen av første del av serien.

På direkte spørsmål fra Peter Taylor til Salim Boukhari om han ser seg selv som en terrorist – gitt at han ville sprenge et julemarked i lufta – svarer han: "Nei, som en mujad". Altså som en jihad-kriger.

Mer om serien
Etter 11. september sto det snart klart at en global fiende bare kan møtes effektivt gjennom global respons. Det er derfor iverksatt en sterk oppgradering av samarbeidet mellom vestlige regjeringer og vestlige anti-terrorgrupper. BBC-serien i "Utsyn" setter søkelys på mottiltakene som USA, Vest-Europa og Sørøst-Asia har innført.

Den prisbelønte reporteren Peter Taylor er gitt innpass i britiske og amerikanske etterretningsgrupper i en grad ingen reporter tidligere har oppnådd. Han har fått eksklusive intervjuer med de fire terroristene som sto bak bombingen på Bali i 2002. Og han har fått møte Al Qaida-aktivisten Salim Boukhari som soner i et tysk fengsel.

Innkjøpt britisk program
Originaltittel: The Third World War – al-Qaeda/Film One: Europe – The Hidden Enemy
Produksjon: BBC (2004)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57