Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 25. januar 2003 kl 23.30 Nattkino: Nattkino: Rytteren fra Virginia

Rettferdighet, makt og kjærlighet

Bill Pullman har regissert og spiller tittelrollen i
Bill Pullman har regissert og spiller tittelrollen i "Mannen fra Virginia". (Foto: Warner Bros)
Bill Pullman debuterer som regissør med denne westernfilmen hvor han også har tittelrollen. Han forlater sitt fødested for å søke lykken i Vesten, og suksessen lar ikke vente på seg – verken i arbeid eller kjærlighet. Men mørke skyer truer på himmelen, og han står etter hvert i fare for å miste alt han har opparbeidet.

Det er i Wyoming mannen fra Virginia slår seg ned. Han forelsker seg i Molly Stark (Diane Lane), en viljesterk lærerinne som også nettopp har flyttet hit, og som gjengjelder hans følelser. Likevel er hun usikker på om hun vil dele livet med ham, selv om han har mange gode egenskaper. Han er svært lojalitet overfor sine venner, elsker frihet og har en utpreget rettferdighetssans. Problemet er at disse egenskapene forfekter han til det ekstreme. Han lever etter ”øye for øye, tann for tann”-prinsippet, noe Molly tar sterk avstand fra.

Av kjærlighet til Molly skjønner mannen at han må ta seg sammen og bli et bedre menneske. Hans høyeste ønske er at hun skal beundre og respektere ham, og begynner med å ta seg jobb som formann på en diger kvegranch.

Men skjebnen er ublid og setter mannen på en hard prøve. Han opplever å bli forrådt av en av sine venner, og dermed står ranchen i fare for å havne i feile hender. Den eneste måten han kan beskytte eiendommen på er med makt, men tyr han til vold, mister han Molly for alltid….

Debut
Bill Pullman er kjent fra filmer som ”Mens du sov” (”While You Were Sleeping”), ”Sommersby” og ”Søvnløs i Seattle” (”Sleepless in Seattle”). ”Rytteren fra Virginia” er laget etter Owen Wisters klassiske roman fra 1902, og er Bill Pullmans debut som regissør.

Amerikansk western fra 2000
Originaltittel: The Virginian
Regi: Bill Pullman
I rollene: Bill Pullman, Diane Lane, John Savage, Dennis Weaver
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36