Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 5. november 2005 kl 22.15 Fakta på lørdag: Drømmebyen Celebration

Den amerikanske drømmen

Byen Celebration er det siste tilskuddet i forestillingen om Den amerikanske drømmen. Byen ble oppført i 1996 av The Disney Company, firmaet som kjennetegnes av sine perfekte samfunn med glade mennesker og en lykkelig slutt.

Celebration skal være idealbyen fremfor noen. En harmonisk 40-tallsby hvor man lever i en perfekt tilværelse fylt av nærhet og trygghet, hvor naboene hilser hverandre med et smil og livet er godt å leve. Det er en by hvor bilen er overflødig, alle dine behov er nemlig å finne i gangavstand fra sentrum. En sterk motpol til isolasjonen og ensomheten i dagens bildominerte forsteder. Nesten ti år etter åpningen er byen hjemsted for 8000 innbyggere.

Dokumentaren følger seks par i sin søken for den perfekte tilværelse. Lokket av minnene fra deres første besøk til Disneyland og Walt Disney som stadig fortalte dem "Dreams can come true". Da de hørte at Disney bygde en by som tok deg tilbake til tryggheten fremfor den usikre fremtiden var saken klar. De pakket sine saker i søken etter Disneys utopia.

Celebration handler om mennesker på jakt etter et bedre liv og et sted hvor det er godt å bo. Men bak fasaden er det fremdeles virkelige mennesker med virkelige problemer som lever. Kunne Celebration leve opp til hva den var ment å være? Var det faktisk mulig å skape et perfekt samfunn i en verden i oppløsning?

Da det gikk opp for Disney at det ikke var mulig å kontrollere en by på samme måte som en fornøyelsespark, solgte de byen til Lexin Capital, et investeringsselskap i New York. Etter hvert forlater folk Celebration. Noen fortsatt med en drøm om noe nytt og annerledes enn dagens moderne samfunn. Et eget utopia, The American Dream.

Innkjøpt dokumentar (2005)
Originaltittel: "Celebration"
Produsert av: BBC Productions
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252