Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 16. august 2001 kl 20.00 Min hage: Alpehagen i Tromsø

Fjellplanter midt i byen

. Hageentusiast Finn Haugli med fargerik flora langt mot nord (Foto: NRK)
. Hageentusiast Finn Haugli med fargerik flora langt mot nord (Foto: NRK)
Viggo Brox i NRK Troms har laget dette programmet om alpehagen midt i et villaområde i Tromsø by. Hagens eier, Finn Haugli, har satset på fjellplanter fra nesten hele verden. Han mener at hagestell har mye med kultur å gjøre, og at det i sin ytterste konsekvens er kunst.

Finn Haugli er også i jobbsammenheng opptatt med hagestell, til daglig er han leder av Botanisk hage ved Universitetet i Tromsø.

Eksotisk hage
De fleste nordmenn som har gått i fjellet, har møtt en del av den varierte og vakre fjellfloraen vår. Mange av disse plantene egner seg utmerket for kultur i hagen, og da ikke minst i Nord-Norge.

Ellers har alle verdens fjellpartier sin alpinflora, med mengder av planter som kan dyrkes i Tromsø og Nord-Norge for øvrig. De trives bedre her enn i varmere strøk, inklusive Sør-Norge. Hageentusiast Finn Haugli har en rekke fjellplanter som finnes i fjellene nær Tromsø, og som trives utmerket i hans hage på 70 grader nord.

Eksempler er fjellsmelle, reinrose, rødsildre, gulsildre og tuesildre. Andre fjellplanter som preger denne hagen, er flere arter av europeisk alpenøkleblom og en rekke eksotiske fjellplanter som er hentet fra fjellområder i Tibet, Kina, Alpene og Himalaya.

Om ”Min hage”
For fjerde år på rad tilbyr ”Ut i naturen”-redaksjonen i NRK ti programmer på 24 minutter med reportasjer fra forskjellige, og svært ulike, hager fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord. Vi får se at hagestell er en aktivitet som passer uansett landsdel, bare innholdet i hagene er tilpasset klimaet.

”Min hage” har vist seg å ha livets rett, med høye seertall til å være sendt i ferietid, og med mange gode tilbakemeldinger til medvirkende og til redaksjonen. Dette er først og fremst opplevelsesprogrammer der vi møter hageeiere eller hageforvaltere som viser fram stolthetene sine. Men i tillegg til egenverdien programmene har som hyggelige, små halvtimer, er de også programmer en kan lære noe av, og som kan gi hageinteresserte over hele landet inspirasjon.


Egenprodusert naturdokumentar fra NRK Troms
Programansvarlig Viggo Brox
Redaksjonssjef Naturredaksjonen Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1. Hageentusiast Finn Haugli med fargerik flora langt mot nord (Foto: NRK)
2. Finn Haugli har mange fjellplanter som trives utmerket i hans hage 70 grader nord (Foto: NRK)