Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. januar 2013 kl 21.30 Den gode viljen

Skader vi mer enn vi hjelper?


Siden 1952 har Norge gitt bort 400 milliarder kroner i bistand. Pengene er sendt ut i verden for å løse kriser og redde liv, men som av og til har skadet mer enn de har hjulpet.

I år gir vi 30 milliarder kroner i bistand, og Norge er, sammen med Sverige, det landet i verden som gir bort størst del av statsbudsjettet.

Norsk bistandshistorie består ikke bare av rørende suksesshistorier, men også fatale fadeser. Noen feil lærte vi av, andre feil gjentar vi fortsatt.

Når virkeligheten slår inn
Gjennom fem episoder stiller serien spørsmålene: Skader vi mer enn vi hjelper? Vet Norge best hvordan andre land skal styres? Tjener vi mer enn vi gir? Er det tv-kamera som bestemmer hvem som hjelpes? Bør vi slutte å gi? Spørsmål uten entydig fasit, og med mer enn ett riktig svar.

Episode 1 – Hvordan det startet
Åpningsepisoden av "Den gode viljen" forteller om solidariteten, framtidsoptimismen og tilfeldighetene som gjorde Norge til en bistandssupermakt.

Vi møter blant andre Ingar Kvia som har samlet inn 12 millioner kroner til Tanzania. Amitiri Abotoo som trodde framtiden var lys da Norad satset på fiskeriene i Turkana i Kenya, men som i dag fortsatt er avhengig av nødhjelp. Bernt H. Lund som husker dagen da faren fikk i oppdrag å starte norsk utviklingshjelp. Alfred Austin som så noen bli rike i Kerala, og Irene som veide 1135 gram da hun ble født på norske Haydom sykehus i Tanzania.

"Den gode viljen" er produsert av Pandora Film som har tidligere laget en rekke dokumentar- og underholdningsproduksjoner for NRK og TV 2, blant annet "Det nye landet" om norsk innvandringshistorie og "Olje!" om norsk oljehistorie.

Norsk dokumentarserie fra 2012.
Produsert av Pandora Film AS.
Regi: Lars Petter Gallefoss.
Redaksjonsleder: Geir Rommetveit.
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75 / mobil: 414 14 653.
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf: 815 65 900.