Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 12. september 2012 kl 20.45 Status Norge: Bondelandet

Bonde mot alle odds?


Sesongpremieren på dokumentarserien "Status Norge" tar for seg bondens situasjon. Hvordan vil norsk landbruk klare seg i en moderne verden?

Bare siden krigen har tre hundre tusen gårder blitt lagt ned. Men selv om bøndene er blitt færre, ser bondelandet fremdeles ut til å stå sterkt i det moderne Norge. Kanskje bondelandet er et sterkere symbol på norsk identitet enn oljeplattformen?

Innblikk i bondens liv
Selv om mange legger ned, produserer de bøndene som er igjen, mer mat enn noen gang. Produksjonsmetodene blir stadig mer effektive, og når en gård legges ned, står som oftest naboen klar til å overta jorda. Mange mener vi mister noe av identiteten vår hvis bondelandet skrumper inn. Men er denne utviklingen bare trist?

Slutt for melkebonden
I første del møter vi melkebøndene Heidi og Rune Kvernmo. Melkeproduksjonen er ikke lenger lønnsom for ekteparet, som til slutt lar slaktebilen ta med seg melkekyrne. Det er en vanskelig dag for de to, og de plages av usikkerhet: Var det riktig å ta dette valget? En ny og annerledes hverdag venter dem.

Søker lykken utenlands
Vi møter også kornbonden Bjørn Kristianslund som gir opp drift i Norge og tar med seg pengene og familien og flytter til Canada. Der kjøper han seg en stor gård, og senere noen nabogårder til. I dag er han kornbonde med en åker på 47 tusen dekar, eller 47 kvadratkilometer. Han merker at bonden har mye høyere anseelse i Canada enn i Norge.

Norsk dokumentarserie i tre deler.
Produsert av NRK (2012).
Presseansvarlig: Aesha Ullah, mobil: 414 14 653, tlf: 23 04 93 75.
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 815 65 900.