Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 2. desember 2001 kl 20.10 Lonely Planet: Mikronesia

Øyområde med unike tradisjoner

I kveldens utgave av reiseserien "Lonely Planet" skal vi til Mikronesia, et øyområde i det nordvestlige Stillehavet vest for Polynesia. Mikronesia består av hele 2000 øyer spredt på over 1,7 millioner kvadratkilometer, og utgjør en firedel av alle verdens atoller.

Mikronesia består av åtte helt forskjellige øygrupper, hver med sin helt unike kultur og historie og sitt eget språk. Felles for dem er at de kan by på fantastiske naturopplevelser både over og under vannet.

I "Lonely Planet" skal vi besøke fem av disse øygruppene. Først går turen til den største øya, Guam, som har tilhørt USA siden Spania avstod øya 1898. Vi skal også til tre av de fire delstatene som utgjør Mikronesiaføderasjonen: Ponhpei, Chuuk og Yap. Mikronesiaføderasjonen er en egen republikk, men har en assosieringsavtale med USA som sikrer dem økonomisk bistand. Hver av delstatene har dessuten en stor grad av selvstyre. På reiseruten står også øygruppa Palau, som er en egen republikk.

Kolonihistorie
De mikronesiske øyene ble opprinnelig befolket av mennesker som kom seilende fra Asia og Polynesia. Seinere ble de oppdaget av spanske erobrere som bygget en kjede av forsvarsverk over hele Stillehavet. Øyene har også vært kolonisert av Tyskland og deretter Japan. Etter 2. verdenskrig ble hele Mikronesia en del av USAs tilsynsområde i Stillehavet, mens i dag har altså en rekke av øyene en selvstendig status.

Mikroneserne er stolte av sin fortid og kultur, og holder fast ved sine tradisjoner. Mikronesia er dessuten et perfekt reisemål for dem som ønsker seg en tilbakelent ferie med fantastiske strender og flotte dykkermuligheter.

Om serien
"Lonely Planet" er et velkjent begrep for de reisevante: Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er tv-programmene over store deler av verden like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere.

I "Lonely Planet" er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. "Lonely Planet"s reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Fakta - innkjøpt
Reiseserie for og med ungdom - serie 6
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53LENKER
  • Lonely Planet