Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. februar 2002 kl 20.00 Antikviteter & snurrepiperier

Etnografisk samling og dravle

Frode Aga og Gerd Wicklund-Hansen byr på dravle i kveld (Foto: Marit Hommedal/Scanpix)
Frode Aga og Gerd Wicklund-Hansen byr på dravle i kveld (Foto: Marit Hommedal/Scanpix)
Programleder Kjell Fuglehaug fortsetter vandringen i bildekunstneren Oscar Bodøgaards unike og omfattende samling. Denne gangen er det godbiter i den etnografiske samlingen som blir vist fram. I kjøkkenkroken skal Gerd og Frode fortelle hva dravle er, og hvordan denne retten lages.

I Bodøgaards etnografiske samling får vi blant annet se en steinalderøks, en eldgammel klesrulle, en gammel dreiebenk og en helt spesiell ”Såvogge” for kjevhendte.

I tillegg til bildekunstnerens antikviteter har Ellen Ørnes blant annet tatt med seg en liten lekebjørn fra 1920-tallet. Bjørnen har den ettertraktede metallknappen i øret som viser at den kommer fra den kjente STEIF-fabrikken, og dermed er den slitte lekebjørnen trolig verdt rundt 6-7000 kroner. Dagens moderne antikvitet er den karakteristiske JETZON-stolen, som den svenske arkitekten og møbeldesigneren Bruno Mathsson designet i 1966.

Dravle
I kjøkkenkroken skal Gerd og Frode lage dravle. Hovedingrediensene er melk, brunost, egg og sukker. I mange bygder på Vestlandet er denne retten etter hvert blitt festmat, for eksempel til 17. mai – og spesielt på Voss, der en spiser dravle hele året, både til høytider og bryllup.

Arnljot Eggen
Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik har blant annet funnet fram diktet ”Du” av Arnljot Eggen. Diktet kom i Eggens første diktsamling ”Eld og is” fra 1951. Denne diktsamlingen viser en helt annen side av Arnljot Eggen enn den han senere kanskje ble mest kjent for, protestviser og marxistiske viser. Veslemøy har selv satt melodi til diktet ”Du”.

Dravle
6 l melk
125 brunost
en kvart l kefir/surmelk
en og en halv ss eddik
3 egg
4 ss sukker

Kok opp 6 l melk i 3-4 timer. Ta vekk en halv l av melken og sett den til side. Ha brunosten i den resterende melken (5 og en halv l). Lag en røre av surmelk, egg, sukker og eddik. Ha røren opp i den kokende melken, la koke i 20-30 minutter. Hell den tilsidesatte halve liter melken opp i gryten og kok opp.

Egenprodusert underholdning fra NRK Hordaland
Programleder Kjell Fuglehaug
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 Frode Aga og Gerd Wicklund-Hansen byr på dravle i kveld (Foto: Marit Hommedal/Scanpix)
2 Ellen Ørnes og Kjell Fuglehaug med teddybjørnen som er verdt rundt 6-7000 kroner (Foto: Marit Hommedal/Scanpix)