Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. november 2003 kl 23.15 Migrapolis

Kunst som våpen

Stella Nyambura Mwangi har gitt ut en CD sammen med ungdommer fra African Youth (Foto: NRK)
Stella Nyambura Mwangi har gitt ut en CD sammen med ungdommer fra African Youth (Foto: NRK)
Kunst som våpen høres kanskje mer ut som et slagord foran en kunstuke, enn som et virkelig våpen. Så skal man jo heller ikke slå hverandre i hodet med malerier eller kaste skulpturer etter hverandre. Likevel er det mulig å bevæpne seg med kunst.

Stella Nyambura Mwangi skrev sin første låt da hun var åtte år gammel. Nå har hun gitt ut en CD sammen med ungdommer fra African Youth. De bruker musikken til å bli sett og hørt.

Stella har opplevd mye rasisme og diskriminering på skolen. Hun og andre ungdommer ble inspirert av Public Enemy og hip-hop. Faren til Stella har alltid oppmuntret henne til å bruke musikk som våpen i kampen for likeverd.

- Budskapet i musikken min er muligheter. Musikk gir alltid muligheter uansett hvilken bakgrunn du har, sier Stella.

Breakdance
Phat Nguyen Tan valgte breakdancing fordi den passer kreative mennesker. Fordi dansen er så ung, har den ikke frosset fast i lover og regler, mener Phat. Breakingen er fri og kreativ, og i stadig utvikling. Det koster mye trening, disiplin, kroppsbeherskelse, styrke og selvtillit, men når du har dette, er du altså i besittelse av et glimrende våpen: kunsten.

Sammen med den amerikanske breakeren "Reveal" lærer han bort bevegelser, teknikk og kunst for å gjøre livet og verden rundt oss til et bedre sted å være.

Teater mot rasisme
Emanuella Akpan fra Sierra Leone bruker teater som sitt våpen mot fordommer og uvitenhet. Hun er en av flere ungdommer som deltar i teaterprosjektet "Pukkelrygg" i regi av Nordic Black Theatre. Det vises for ungdommer i Oslo-skolene, og inviterer dem til diskusjon etter forestillingen.

Reportere i dette programmet er Hung Ba Mai, Ingjerd Skrede og Lotten Christiansen.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83