Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 11. juli 1999 kl 21.45 Rødt og sort

Rødt og sort (t)


NRK1 søndag 11. juli kl 21.45
Rødt og sort (3:4)

Julien anklages for mord

Uimotståelige Julien har fått jobb som huslærer hos familien R?nal, og etter en stund forfører han husfruen. Hun på sin side blir glødende opptatt av sin nye elsker. Så lenge det varer.
I kveldens episode har dette uakseptable utenomekteskapelige forholdet gått i oppløsning. Marquis de la Mole mottar et brev fra Madam R?nal hvor hun i fortvilelse åpent forteller om sitt forhold til Julien. Hun skriver også nådeløst sin mening om Juliens streberaktige vesen, som forfører og smisker seg samvittighetsløst til bedre sosial status.
Julien, som skal gifte seg med Mathilde de la Mole, blir rasende da han får høre om brevet og drar straks til Madam R?nal. Det kommer til et rivende oppgjør i vitners nærvær. Straks etter blir Julien anklaget for mord og blir kastet i fengsel.
Mens han venter på dommen får Julien besøk av de to kvinnene som elsker ham over alt. I sin stahet vil han ikke i rettferdighetens navn forsøke å redde livet. Han fører selv sin sak for tribunalet og retter sterke beskyldninger mot borgerskapets korrupte holdninger.
Dette er fjerde og siste del av den franske serien. Hvordan det går til slutt med hovedpersonene i dette kjærlighetsdrama, skal vi ikke røpe. Men vi kan love at potten med liv, død og kjærlighet blir fylt, og vel så det!

Om serien
\"Rødt og sort\" er bygget på den verdensberømte romanen \"Le Rouge et le Noir\" skrevet av den franske forfatteren Henri Stendhal (1783-1842) og utgitt i 1830. \"Rødt og sort\" er romanen om den unge huslæreren Julien Sorel og hans to kjærlighetshistorier.
Hans beskjedne herkomst hindrer ikke den unge Julien i å ha en stor sosial ærgjerrighet. Han vil opp og frem, og mobiliserer all stolthet og handlekraft for å nå sine mål. Julien er barn av Napoleonstiden, men er utestengt fra krigerveien frem til fremgang og ære, (\"den røde\" veien). Hans vei går derfor kirkens vei (\"den sorte\" vei).

NRK1 søndag kl. 21.45

Bilder (via Scanpix/Internett)
Julien rir rasende til Madam R?nal for å tilbakevise hennes beskyldninger.

Fransk serie i fire deler basert på boken \"Le Rouge et le Noir\"
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
I rollene: Caroline Bouquet, Kim Rossi Stuart, Bernard Verley, Judith Godreche, Claude Rich