Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 15. november 2008 kl 21.40 Dokumentar: Det hvite nabolaget

Hvit-skurt for innvandrere

Dokumentar: Det hvite nabolaget: Bare hvite i Barking? Situasjons-rapport fra en London-bydel i endring. (Foto: Bungalow Town Prod.)
Dokumentar: Det hvite nabolaget: Bare hvite i Barking? Situasjons-rapport fra en London-bydel i endring. (Foto: Bungalow Town Prod.)
Bydelen Barking nord i London hadde ved århundreskiftet innpå 150 000 innbyggere og kan på flere måter sammenlignes med Groruddalen i Oslo, bortsett fra én: Barking er befolkningsmessig homogent og har vært forbeholdt hvite helt til inn i dette århundret.

Barking er en typisk arbeiderklasse-bydel i London, men befolkningsmessig har bydelen holdt seg temmelig homogen med et minimalt innslag av etniske minoriteter. Inntil nylig.
Den engelske regissøren Marc Isaacs skildrer i dokumentars form de nyoppståtte kulturforskjellene i Barking.

Fru Stutum på engelsk
På humoristisk vis eksponerer han fordommer og forutinntatte holdninger hos grunnstammen av Barkings innbyggere. Og observasjonene nærmer seg nesten komedien. Som f.eks. da
Isaacs finner på å invitere en hvit arbeiderklassefrue med inn til sine nye naboer fra Nigeria.

Sterke tall
Så sent som i mai 2006 stemte 17 prosent av velgerne i Barking-Dagenham (nesten 9 000 mennesker) på det britiske nasjonalistpartiet i lokalvalget. Det er dermed flere representanter fra British Nationalist Party i bydelsutvalget i Barking-Dagenham enn partiet kan vise til noe annet sted i landet. I denne bydelen er bare Labour større enn nasjonalistpartiet.

Hvit-skuring av en bydel
Men i Barking er det ikke snakk om å være skinheads eller nynazister – vi snakker om vanlige engelske velgere, husmødre og øvrige familiemedlemmer, ordinære mennesker som verken virker sære eller er vanskelige å forstå. Likevel har et slagord som "All White in Barking" (for øvrig regissør Isaacs originaltittel på dokumentaren) sneket seg inn under huden på de hvite innbyggerne i Barking.

Unikt vendepunkt
Men hvorfor? Hvorfor stemmer velgere, folk som tidligere aldri ville vurdert å stemme på et rasistisk parti, plutselig på dette partiet? Var det fordi innbyggerne følte de mistet kontrollen? Fordi de er redde for at innvandrerne skal ta over bydelen?

Marc Isaacs dokumentar gir svar på noe av dette. Til dels oppsiktsvekkende svar.

Britisk dokumentar (2008)
Originaltittel: All White in Barking
Produsert av: Bungalow Town Productions Ltd.
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no