Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 13. august 2005 kl 20.10 Profil: Shelby Lee Adams - et sant fotografi?

Fotosamling av fjellfolk i Appalachene

Shelby Lee Adams har fotografert menneskene som bor øst i Kentucky, i fjellkjeden Appalachene, med stor kjærlighet
Shelby Lee Adams har fotografert menneskene som bor øst i Kentucky, i fjellkjeden Appalachene, med stor kjærlighet
I mer enn 25 år har fotografen Shelby Lee Adams foreviget folk som bor isolert i fjellkjeden Appalachene, dypt inne i staten Kentucky. Fotoseriene er en kjærlighetserklæring fra fotografen til dette folket. Likevel anses bildene for å være kontroversielle.

Mange kaller menneskene i Appalachene for "hillbillies". Selv foretrekker Shelby Lee Adams å kalle dem "fjellfolket". Han har vendt tilbake år etter år til dette folket som har en egen evne til å beholde verdigheten til tross for en smertefull og fattig tilværelse.

Enten Shelby Lee Adams fotograferer en begravelse, en familie samlet på trappen eller slitne ansikter preget av fattigdom, er hans fotografier så rå at vi både vil stirre på dem og snu oss vekk.

Feilernærte og fattige
Shelby Lee Adams ble selv født i en liten by øst i Kentucky, Hazard. Familien flyttet fra sted til sted, og Adams vokste nærmest opp i baksetet på en bil. Da han gikk på high school, bodde han hos sine besteforeldre i Hazard som ble den byen han kom til å kjenne best. Som ung opplevde han ofte å bli dratt mellom ungdomsmiljøet på landsbygda og det mer trendy ungdomsmiljøet i byen. Det var imidlertid fotograferingen som opptok ham mer og mer.

På midten av 60-tallet fikk Fredskorpset øynene opp for fattigdommen i Appalachene. Da et filmteam besøkte Hazard, tilbød Adams sin hjelp og tok dem med hjem til besteforeldrene og onkelen slik at de kunne filme hverdagslivet i familien. Media beskrev dem som feilernært og fattige, noe som opprørte Adams. Han følte at han hadde forrådt menneskene han var glad i – en erfaring som gjorde et dypt inntrykk på ham.

Hengivenhet
Det var ikke før Adams forlot Kentucky for å gå på college, at han forsto noe av det fjellfolket hadde lært ham. Etter en sommerjobb på en mentalinstitusjon følte han stor hengivenhet overfor folk som hadde fått merkelappen "utilpasset". Han kom etter hvert også over fotobøker som dokumenterte livene til folk som levde i fattigdom. Hans onkel, en landsbylege, tok Adams med på hjemmebesøk, og slik startet den 25 år gamle dokumentasjonen av fjellfolket øst i Kentucky.

Shelby Lee Adams’ fotografier fins i flere permanente utstillinger, som for eksempel The San Francisco Museum of Modern Art, The Museum of Modern Art, New York og The National Gallery of Canada. Adams’ fotografier fra Appalachene er dokumentert i tre bøker, "Appalchian Legacy" og "Appalachian Portraits". Den tredje boken har tittelen "Modern Appalachia" .

Kanadisk produksjon fra 2002
Regi: Jennifer Baichwal
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83