Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. januar 2005 kl 19.30 Ut i naturen: Rød kongekrabbe - venn eller fiende

Kan Russland og Norge bli enige?

Arnt Eirik Hansen fra Ishavets Dykkerklubb i Berlevåg, har fått tak i en velvoksen kongekrabbe (Foto: Kjartan Trana, NRK)
Arnt Eirik Hansen fra Ishavets Dykkerklubb i Berlevåg, har fått tak i en velvoksen kongekrabbe (Foto: Kjartan Trana, NRK)
Russerne ønsker å sette ut mer kongekrabbe i Barentshavet. I tre år har det russiske havforskningsinstituttet forsøkt å løse utfordringene rundt oppdrett av arten. Laboratoriesjef Nikolina P. Kovatcheva forteller at teknologien rundt oppdrettet nå nærmest er klar.

Dette viser hvor stor avstand det er mellom russere og nordmenn når det gjelder kongekrabben. Norske forskere er nemlig bekymret for konsekvensene kongekrabben kan ha for den opprinnelige faunaen i havet.

Undervannsfotografen Geir Randby har fulgt Barentshavets nye gigant gjennom ett år. Gjennom nærmere hundre dykk i Barentshavet, og måneder med research foran akvarier med kongekrabbe er resultatet blitt en halvtimes dokumentarfilm.

Kollaps og forskning
Grunnen til forskningen rundt oppdrett av kongekrabbe er enkel. I de siste fem årene har bestanden av rød kongekrabbe i Stillehavet kollapset. Russerne regner med at bestanden er redusert med 90 prosent. I løpet av få år er det sannsynlig at det samme skjer i Barentshavet, og fisket er blitt så viktig at det er naturlig å gjøre det man kan for å opprettholde nivået på fangsten.

Kongekrabbe er under felles norsk/russisk forvaltning. Arten rød kongekrabbe ble satt ut i Barentshavet av russerne på begynnelsen av 60-tallet. De siste årene er det drevet et omfattende kommersielt fiske på krabbene. Hvert år skaper krabbene verdier for 100 millioner kroner for Finnmark, viser tall fra Kyst- og fiskedirektoratet.

Fascinerende skapning
Kjempekrabben er et fascinerende dyr, ofte med overraskende adferd. I motsetning til andre skalldyr som hummer, forskjellige typer kreps og andre krabber, er ikke kongekrabben kannibal. Selv krabbeyngel er trygge sammen med sine voksne og mektige artsfrender. Bli også med og opplev hauger med tusenvis av små kongekrabber som samler seg om dagen for å søke trygghet.

Visste du forresten at kongekrabben under parring gjennomfører et av naturens virkelig lange forspill? Fra det hele begynner til selve parringen tar det ofte 14 dager…

Dokumentar fra Naturredaksjonen, Program riks, Bergen
Programansvarlig: Geir Randby, tlf: 90 15 65 91
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
Vises også i Nett-TV.