Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 8. februar 2003 kl 19.55 Hotell i særklasse

Ikke nevn krigen!

Hotellet ”Fawlty Towers” har for tiden noen tyske gjester, så for all del: Ikke nevn krigen! Basil kom i skade for å nevne det én gang, men han tror det gikk bra. Problemet er bare at han ikke kan la være å tenke på det – og dermed sier han det også. Episoden med tyskerne er en av de mest minneverdige i hele serien, og replikken ”Don’t mention the war!” er blitt et vanlig munnhell i Storbritannia.

Mens Basil tripper rundt i matsalen og nevner krigen i ett sett, ligger Sybil på sykehuset for å fjerne en inngrodd tånegl. Basil besøker sin kone, og blir særdeles oppløftet når legen sier at det kan bli ganske vondt etter operasjonen. Tilbake på hotellet er major Gowan i gang med å fortelle en historie fra India, og Sybil ringer for å be Basil henge opp elghodet.

En klassisk scene
En klassisk scene er den hvor elghodet står på resepsjonsskranken, mens Manuel holder på med noe bak skranken og øver seg på engelsk. Idet majoren kommer inn fra baren, annonserer Manuel stolt at han kan snakke engelsk: ”How are you, Sir”. Manuel bøyer seg ned og er ute av syne, og majoren tror han har møtt en elg som kan snakke.

Basil har ikke bare tyskere på hotellet, det blir også brann på kjøkkenet og under slokningsarbeidet slår Manuel Basil i hodet med en stekepanne. Basil våkner opp på sykehuset, hvor Sybil tar igjen mot Basils sarkasmer. Basil – med en stor bandasje på hodet og et farlig glimt i øyet – møter tyskerne på hotellet: ”Å, er dere tyske? Jeg trodde det var noe feil med dere”.

Britisk situasjonskomedie laget av BBC i 1975
Originaltittel ”Fawlty Towers”
Regi Bob Spiers
Manus John Cleese og Connie Booth
I rollene John Cleese, Prunella Scales, Connie Booth, Andrew Sachs, Ballard Berkeley, Gilly Flower, Renee Roberts
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83