Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 2. oktober 2002 kl 18.10 Ansikt til ansikt

Skjønnhet er alt

John Cleese og Liz Hurley i en sketsj om skjønnhetsidealer. (Foto: Brian Ritchie, BBC)
John Cleese og Liz Hurley i en sketsj om skjønnhetsidealer. (Foto: Brian Ritchie, BBC)
Hvordan varierer skjønnhetsidealene rundt om i verden? Store øyne, myk hud, fyldige lepper og symmetriske linjer ser ut til å vitne om skjønnhet hvor i verden man kommer.

I tredje del av serien ”Ansikt til ansikt” kan vi oppleve en sterkt krympet programleder John Cleese som kravler rundt på skuespilleren Liz Hurleys ansikt. Hvordan føles det?

Finnes det matematiske regler for hva som er et vakkert ansikt? Selv bitte små babyer tiltrekkes av et vakkert ansikt, men nøyaktig hva er det som gjør det skjønt? Noe av dette får vi svar på i kveldens avsnitt av ”Ansikt til ansikt”.

Karakter og forflatning
Utseendet betyr gjenkjennelse, tilhørighet, anerkjennelse, framgang og mye annet – og det er helt utrolig hva vi mennesker er villige til å gjennomgå for at også vårt ansikt skal passe inn. Derfor overrasker det ikke at folk streber etter å forskjønne ansiktet med alt fra make-up til ansiktsløftning. Men hemskoen med plastiske operasjoner i ansiktet er at selv når det ser bra ut, ser det ikke riktig ut – inngrepet stjeler alltid noe av ansiktets karakter.

Om serien
I likhet med vår egen humorprofessor Arthur Arntzen er den engelske skuespilleren John Cleese gjesteprofessor ved et kjent universitet (Cornell). Mimikeren med gummiansiktet har skrevet flere bestselgere om psykologi, og i BBC-serien ”Ansikt til ansikt” undersøker han vårt menneskelige åsyn.

Cleese drar verden rundt for å sette sammen den definitive historien om det menneskelige ansikt. Andre medvirkende i serien er skuespillerne Liz Hurley, Candice Bergen og Pierce Brosnan, Monty Python-kollega Michael Palin og David Attenborough. Som programleder kombinerer John Cleese skarp iakttakelsesevne med analyse og humor.

Engelsk serie i fire deler fra BBC
Originaltittel: The Human Face
Programleder: John Cleese
Regi og produksjon: James Erskine, David Stewart
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57