Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 31. august 2002 kl 22.25 Fakta på lørdag: Jakten på Odin

Thor Heyerdahl og Odinprosjektet

Thor Heyerdahl ved utgravningene i Asov. (Foto: Sebra-film)
Thor Heyerdahl ved utgravningene i Asov. (Foto: Sebra-film)
22. mars ble de siste filmscenene i Thor Heyerdahls Odinprosjekt tatt. Det skjedde i forbindelse med hans forelesning ved seminaret i vitenskapsfilosofi på Universitetet i Oslo. Dette skulle vise seg å bli Heyerdahls siste offentlige opptreden. Han døde 18. april i år.

Med ”Jakten på Odin” gjør Thor Heyerdahl for første og eneste gang en reise i den nordiske historien. Odinprosjektet ble hans avskjedskapittel i en historisk odyssé som fengslet en hel verden. Igjen ville han sammen med utvalgte medarbeidere søke seg inn i noe han hevdet kunne ligge skjult i historiens skrifter: Sannheten om den norrøne guden Odin.

Med Snorre Sturlasons ”Ynglingesagaen” som kilde fremsatte han en hypotese om at Odin var et menneske av kjøtt og blod. Han hevdet Odin flyktet med sitt følge foran en fremadstormende romerhær fra Asov ved Svartehavet til Norden i århundret før Kristi fødsel.
Gjennom arkeologiske utgravinger i Asov ville Heyerdahl finne indikasjoner på at det hadde funnet sted en kulturendring i området som tidsmessig falt sammen med romernes seier over det lokale kongedømmet ved Asovsjøen.

Ved utgravingene
Kveldens dokumentarprogram viser blant annet resultatene av gravearbeidet i Asov våren 2001. Programmet preges først og fremst av en entusiastisk tilstedeværende Thor Heyerdahl, som sammen med Per Lilliestrøm utgav boka ”Jakten på Odin” i fjor høst. I likhet med bokprosjektet kom også filmproduksjonen til å bli et norsk-svensk anliggende idet svenske Sebra Films Bengt Jonson i nært samarbeid med NRKs Leif Stavik fulgte den siste av Heyerdahls gudereiser. Den fikk under en periode like stor oppmerksomhet på våre breddegrader som Heyerdahls første gudereise med Kon-Tiki flåten.

I programmet medvirker blant andre Islands president, Olafur Ragnar Grimsson, den islandske professoren Jonas Kristjansson og den norske forfatteren Thorvald Steen. Sistnevnte gir i høst ut en roman om Snorre Sturlasons siste fire dager før han ble myrdet i september 1241.

Produksjon: Sebra-film, Sverige
Kommentarer: Leif Stavik
Intervjuer: Leif Stavik, NRK og Bengt Jonson
Produsent: Bengt Jonson
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 9918/90 18 36 10