Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 21. mai 2008 kl 22.30 Abrahams barn

Roadmovie fra Midt-Østen

På en reise i Abrahams fotspor snakker vanlige mennesker i Midtøsten om livet, om kjærlighet, sex og religion. (Foto: Faction Film)
På en reise i Abrahams fotspor snakker vanlige mennesker i Midtøsten om livet, om kjærlighet, sex og religion. (Foto: Faction Film)
I en annerledes reiseskildring følger vi i Abrahams fotspor fra Tyrkia til Palestina. I Midtøstens kulturelle smeltedigel møter vi vanlige mennesker som forteller om sitt forhold til kjærlighet, sex, religion og andre evige spørsmål som opptar folk over hele kloden.

Den norske dokumentarserien "Abrahams barn" er en humoristisk roadmovie i fire deler om livet i sin alminnelighet, fra bakgater og ørkenstrøk. Langs den vinglete reiseruta møter vi folk som forteller om fine damer, muslimsk rock, plagsomme slør og Knut Hamsun. Vi blir kjent med nomaden, fiskeren, poeten, imamen og den gifteklare jenta.

Bak konfliktene
Verdens mest berømte reiseskildring finner vi i Bibelen. Det er historien om Abrahams ferd fra Mesopotamia til Kanaan.

4000 år senere gjør vi den samme reisen. Hvem er det som lever langs Abrahams stier i dag? Hva er de opptatt av? Hvordan står det til med hverdagsliv og kjærlighetsliv?

På reisen gjennom Tyrkia, Syria, Libanon, Jordan, Israel og Palestina blir vi kjent med mennesker vi sjelden ser, fordi det oftest er konfliktene som stjeler oppmerksomheten når vi møter Midtøsten i media.

Men folk flest er ikke krigerske av seg. De kaster ikke stein og de skyter ikke med pistoler i lufta. Menn og kvinner i "Abrahams barn" deler tillitsfullt sine lekne og til tider tårefulle historier med oss. Slik gir reisen et bilde av hvordan liv leves i Midtøsten, uten krig og selvmordsbombere.

Splittelse og samliv
Abraham, reisens røde tråd, er like skjellsettende for muslimer som for jøder og kristne. Han er ideologisk opphavsmann til alle de tre religionene, og det er i fortellingene om Abraham vi finner den mytologiske forklaringen til splittelsen mellom det jødiske og arabiske folket.

Men først og fremst reflekterer reisen fargene og vitaliteten som vokser fram fra flerkulturelt samliv.

Basm sier det slik: - Det er drepende å si at jeg er bare araber eller kurder eller armener. Jeg er alt dette, og syrer, muslim, jøde og katolikk. Vår identitet er summen av alt. Dersom jeg hevder at jeg bare er én, lyver jeg. Det er fundamentalisme.

Norsk dokumentarserie
Av Faction Film AS
Regi, produksjon og manus: Dag Hoel
Foto: Dag Hoel og Eirik Wattengård
Blir også sendt fredag (NRK2)
Kontakt Programinformasjon:Helene Amlie,23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900