Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 10. april 2009 kl 18.00 Paven

Åpen og ukonvensjonell

I 1981 skjer det nesten helt fatale, en attentatmann treffer Johannes Paul II med flere skudd, men paven overlever som ved et mirakel. (Foto: Lux Vide)
I 1981 skjer det nesten helt fatale, en attentatmann treffer Johannes Paul II med flere skudd, men paven overlever som ved et mirakel. (Foto: Lux Vide)
Langfredag får vi andre og siste del av dramaet "Paven" med Jon Voight som Johannes Paul II. Hans utøvelse av pavegjerningen kunne neppe bli mer dramatisk enn da en attentatmann skjøt ham ned på St. Petersplassen.

I første del av "Paven" (skjærtorsdag) kunne vi følge Karol Jozef Wojtylas vei til innsettelsen som kardinal i Polen. Han er nå blitt en torn i øyet på myndighetene i hjemlandet. Hans engasjement i livsvernspørsmål (krig og konflikter, fosterdrap, pasientdrap, dødsstraff) og mot økonomisk liberalisme og kommunisme blir mer og mer merkbart.

Den nye paven
Da pave Johannes Paul I dør i 1978, samler kardinalene seg om Karol Jozef Wojtyla. De vil at han skal føre den katolske kirke frem mot et nytt årtusen. Hans åpne og ukonvensjonelle stil går rett hjem hos folk.

Så i 1981 skjer det helt fatale, en attentatmann treffer ham med flere skudd. Men Johannes Paul II overlever som ved et mirakel. Paven står på ufortrødent, og hjelper til med å endre historiens kurs. Han regnes som en av hovedkreftene bak kommunismens fall i Øst-Europa.

Kristne og jøder
Tross de store fysiske og psykiske lidelser som hindrer paven i å utføre sin gjerning slik han gjerne vil, fortsetter han å jobbe for fred og menneskeverd. I 2000 reiser han til Israel for å forsøke å bringe kristne og jøder nærmere hverandre.

Med sin faste overbevisning om aldri å skjule sine fysiske svakheter (bl.a. Parkinsons sykdom), velger pave Johannes Paul II å bære sitt kors, slik hans forbilde alltid gjorde. Da han dør, på den første lørdagen etter påsken 2005, samler sørgende menneskemengder seg under vinduet hans i Roma.

Amerikansk drama i to deler (2005)
Originaltittel: Pope John Paul II
Produsert av: Lux Vide
I rollene: Jon Voight, Cary Elwes, James Cromwell, Ben Gazzara, Christopher Lee, Daniele Pecci, James Cromwell, Victoria Belvedere
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900