Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 7. juli 2001 kl 20.15 Karen Kain: Dans i øyeblikket

Møte med en prima ballerina

Prima ballerina Karen Kain forteller om sitt fantastiske liv.
Prima ballerina Karen Kain forteller om sitt fantastiske liv.
Ragnhild Veire Berg presenterer i kveld et møte med en av vår tids mest allsidige dansere, Karen Kain. Seerne kan også glede seg over operaen "Ødipus Rex", Igor Stravinskijs fabelaktige verk iscenesatt spesielt for fjernsynsmediet.

I denne hyllesten til en fantastisk prima ballerina forteller Karen Kain fra sitt liv. Vi ser henne danse i ulike høydepunkter fra karrieren: En romantisk pas de deux fra "Manon" av Kenneth MacMillan, Tango Pasodoble med Rex Harrington, en sexy tango sammen med Jorge Torres og et hittil ukjent filmklipp med Karen Kain og Rudolf Nurejev sammen i "Svanesjøen". I tillegg blir det en eksplosiv pas de trois til musikk av Jan Garbarek og Hilliard-ensemblet.

Ødipus Rex
I operaen medvirker stjernesangerne Jessye Norman og Bryn Terfel. Den anerkjente butoh-artisten Min Tanaka, som har hovedrollen som Ødipus, får følge av 20 andre dansere i skildringen av denne klassiske tragedien. Dirigent er Seiji Ozawa.

Ødipus ("han med de oppsvulmede føttene") er den mest tragiske skikkelsen i greske sagn. Han var konge i Theben, sønn av kongeparet Laios og Iokaste. Da et orakel hadde spådd Laios at hans sønn ville ta sin far av dage og gifte seg med sin mor, ble Ødipus satt ut på fjellet Kithairon med gjennomborede føtter kort etter fødselen. Ødipus ble funnet av en gjeter og vokste opp hos kong Polybos av Korint, i den tro at han var dennes sønn. Men skjebnen førte Ødipus tilbake til Theben, hvor han møtte sin egentlige far, som han kom i krangel med og drepte. Senere ble han konge i Theben og giftet seg med sin egen mor, Laios' enke. Med henne fikk han fire barn, men ble etter flere år klar over sin virkelige avstamning. I fortvilelse drepte både han og Iokaste seg.

Programleder Ragnhild Veire Berg
Prosjektleder Per Erik Kise Larsen
PressekontaktInger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Prima ballerina Karen Kain forteller om sitt fantastiske liv.