Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 17. oktober 2007 kl 22.30 Migrapolis: To bryllup og en krangel

Ekteskap på tvers av kulturer

Kieu Tran kom fra Vietnam som båtflyktning. Her er hun lykkelig med sin norske ektemann, Erling Hoem (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Kieu Tran kom fra Vietnam som båtflyktning. Her er hun lykkelig med sin norske ektemann, Erling Hoem (Foto: Arne Raanaas, NRK)
De har dårligere odds enn andre ektepar når de svarer "ja" til hverandre. Men de tar sjansen, og lover å elske hverandre livet ut.

Vietnamesisk og norsk kultur smelter sammen i bryllupsseremoni i Maridalen kirke. Kieu Tran kom til Norge som båtflyktning bare to år gammel, og har bygget et nytt liv med familien her. Migrapolis blir med når hun går til alters, og gir sitt "ja" til norske Erling Hoem. For moren til Kieu er hvitt sorgens farge, og det er en utfordring i et vestlig bryllup. I tillegg må de finne ut hva slags mat de skal servere 100 gjester på bryllupsfesten.

De spøker selv med at et møte mellom en treg trønder og en hyperaktiv asiat byr på utfordringer. Det som forener, er engasjementet for menneskerettigheter.

En god nabo
Noen ganger er det greit å hoppe over gjerdet for å finne en ektefelle. I Porsgrunn bor Caroline, og nærmeste nabo er Norfidah Abdresam. Norfidahs sønn kom på besøk fra Malaysia, og dermed oppsto det søt musikk. Norfidah ønsker å markere bryllupet ordentlig med tradisjonell malaysisk feiring i hagen og 70 gjester. Vi blir med på feiringen som er litt annerledes enn det de fleste her er vant til.

Humor og sauna
På Skogstad gård i Spongdal bor Jan Olav med sin russiske Yanina og deres felles sønn. Han er tidligere crosskjører i Europa-toppen, hun er tidligere finansrådgiver i St. Petersburg. Ingen, verken venner eller profesjonelle rådgivere, trodde på ekteskapet deres. De har hatt store utfordringer i sitt sju år lange samliv, særlig i forhold til oppdragelse av sønnen. Men nærmest på trass holdt de ut når alle dømte forholdet "nord og ned". Mye kan reddes med humor og en skikkelig sauna, forteller de.

Egenprodusert flerkulturelt program fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63 veslemoy.hvidsteen@nrk.no
Kontaktperson: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no