Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 6. november 2009 kl 22.10 Og nå: Reklame!

Lyd- og bilderevolusjonen

På 1950- og 60-tallet skjedde en lyd- og bilderevolusjon i Norge, og reklamen fulgte med (Foto: Stiftelsen Norsk Handelsmuseum og Norsk Reklamemuseum)
På 1950- og 60-tallet skjedde en lyd- og bilderevolusjon i Norge, og reklamen fulgte med (Foto: Stiftelsen Norsk Handelsmuseum og Norsk Reklamemuseum)
Den norske radio- og tv-produsenten Radionette hadde sine glansdager fra etableringen på slutten av 1920-tallet og til farge tv-alderen inntrådte.

Fram til det siste tiåret før nedleggelsen var fabrikken helt i front når det gjaldt å finne nyskapende og moteriktige reklamemetoder. Allerede i lydfilmens barndom klarte Radionette å lage en reklamefilm med lyd for kinofremvisning. Men 1950- og 60-tallet var den store kinofilmepoken for Radionette, da store artister som The Monn Keys solgte produsenten fra lerretet.

Om serien
I hele sommer kan du se reklamefilmer på NRK. I en serie på ni programmer presenteres kinoreklamer fra 1920-årene og fram til i dag.

Reklamefilmenes hensikt har ikke forandret seg – de skal selge oss noe. Men fordi filmenes formspråk forandrer seg stadig fortere, er gjensynet med gårsdagens litt latterlige reklameuttrykk ganske underholdende.

Utover i serien skal det handle om hvordan reklamen har utnyttet alt fra norsk natur, bonderomantikk og kvinnefrigjøring for å selge oss mat, sko, vaskepulver, tobakk, brus og sjokolade….og ny teknologi i hjemmene.

Programmet er sendt tidligere.

Program fra Perspektivredaksjonen NRK Fakta (2007)
Kveldens episode: Og nå: Reklame! "Radionette – pioner på PR"
Prosjektleder: Harald Reitan, tlf: 41 47 60 60
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 78 53
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no