Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 19. april 2010 kl 22.30 Hjernevask

Victor eller Victoria?


Det har blitt diskutert og kranglet, programmet er blitt hetset og hyllet, og spalte på spalte er viet til nye innspill om det er arv og miljø som gjør at vi er som vi er. Gjør klar for vårens siste "Hjernevask".

I kveld spør Harald Eia hva det er som gjør at vi føler oss som gutter eller jenter? Er det noe vi er født med eller noe vi har lært fra våre omgivelser?

Tilfellet Victor
Mange norske samfunnsforskere mener det er noe lært, men hva da med Victor? Han ble født i 1986 med en underutviklet penis, operert til jente, gitt navnet Victoria og oppdratt som jente. Likevel følte Victoria at noe var veldig galt, og da hun i 1997 fikk vite sannheten, ble Victoria til Victor og lever i dag som mann.

Kan Victors historie kaste nytt lys over spørsmålet om vi er født sånn eller blitt sånn?

Om serien
Komikeren Harald Eia børster støv av sosiologiutdannelsen og relanserer seg selv som seriøs forskningsjournalist. Det er tid for hjernevask.

Er vi født sånn eller blitt sånn? Hvorfor oppfører vi oss som vi gjør? I syv programmer tar Harald Eia opp populærvitenskapelige spørsmål om arv og miljø. Er det genetikk eller oppdragelse som gjør at vi blir som vi blir?

Harald Eia er mest kjent for å lage tull på tv, men har alltid hatt en forskerspire i seg. I programserien "Hjernevask" gjenopptar Eia forskerdrømmen, og er ikke redd for å stille de kontroversielle spørsmålene. Han lar de fremste ekspertene på ulike områder brake sammen om blant annet seksualitet, rase, vold og likestilling. De lærde strides, men er de forskjellige forskningsmiljøene preget av forutinntatte holdninger?


Egenprodusert populærvitenskapsprogram i syv deler om biologi og samfunn
Ved Ole-Martin Ihle og Harald Eia
Prosjektleder: Eirik Ingstad Sandberg, Charlo Halvorsen
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen , tlf 91164716
TV-seere bes kontakte Publikumssevice, tlf 815 65 900