Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 16. juli 2006 kl 20.30 Herskapelig

Staselige Gamlehaugen

Herskapelig nummer 50 er fra Gamlehaugen, Christian Michelsens residens (Foto: Arne Ristesund)
Herskapelig nummer 50 er fra Gamlehaugen, Christian Michelsens residens (Foto: Arne Ristesund)
Gamlehaugen ble bygget av Christian Michelsen i 1900, og har vært nasjonaleiendom siden Michelsens død i 1925. Bergenserne omtaler hovedbygningen som "slottet", og det med rette. I kveld tar Toppen Bech oss med til denne nasjonalskatten.

Gamlehaugen er en fantastisk flott lystgård, der den ligger på en liten høyde ved Fjøsangerbukten. Den 1800 kvm store hovedbygningen, som kan minne litt om en skotsk middelalderborg, er tegnet av arkitekt Jens Zetlizt Kielland. Den er bolig for kongeparet når de er i traktene.

Gjennom årenes løp har mange celebre gjester besøkt Gamlehaugen: kong Haakon VII og dronning Maud, keiser Vilhelm II av Tyskland samt noen av Norges største kultur-personligheter; Bjørnstjerne Bjørnson, Edvard Grieg og Frithjof Nansen.

Gamlehaugen er historisk område, og programleder Toppen Bech har derfor fått god hjelp av Kåre Willoch til å sette tingene i perspektiv. De får spesiell adgang til det ellers avstengte biblioteket der det henger et portrett av Michelsen, malt av Erik Werenskiold.

Blomsterprakt
Parken rundt Gamlehaugen er et populært fritidsområde. Parken er anlagt i engelsk stil, og er særlig berømt for én ting: Det fantastisk vakre synet når alle rhododendron-buskene slår ut i full blomst tidlig på sommeren. Det er verdt turen alene. Herskapelig-redaksjonen var selvfølgelig på plass. – Dette er "house and garden, par excellence", mener Toppen.

Om serien
Herskapelig er en opplevelsesserie for alle som er interessert i kulturhistorie, estetikk, hus, hage, storgårder og herregårder. Med Toppen Bech som cicerone åpnes dører til en verden de færreste ante eksisterte – i hvert fall ikke i Norge.

Programmet er sendt tidligere.

NRK Underholdningsavdelingen
Programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)Michelsen.