Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 23. mars 2011 kl 22.30 Dagens dokumentar: Indian summer

Mellom drøm og virkelighet


Når drømmer og virkelighet blander seg, identifiserer Torstein seg med det å være indianer. "Indian Summer" handler om virkelighetsforståelse, familierelasjoner og skjebner bundet opp i hverandre.

Dette er en personlig og subjektiv historie om regissør Ellen Ugelstads bror Torstein, som i løpet av de siste 17 årene har hatt diagnosen schizofreni. Ensomhet og frihet er ytterpunkter i hans skjøre virkelighetstilstand. Torsteins følelse av å være innestengt i sykdommen blir ytterligere forsterket gjennom dårlig behandling, og han mister etter hvert mer og mer av sin frihet.

Ellen Ugelstad har filmet broren sin Torstein gjennom mange år. - Jeg har prøvd så langt det er mulig å lage filmen på Torsteins premisser og legge historien nær Torsteins opplevelse. Han harselv skrevet dikt, og han er svært interessert i musikk, noe som blir en
del av filmens uttrykk, sier regissør Ellen Ugelstad.

Å leve med psykiske lidelser
Filmen følger Torstein over seks år mellom de ulike stedene som hans liv kretser rundt; fra familieidyllen ved Kragerø på sommerstid, via hans kommunale leilighet, til institusjoner som Dikemark når det begynner å mørkne.

– Indian Summer er en film som gir mennesker som sliter med psykiske lidelser et ansikt. Filmen er subjektiv, men jeg håper den gir et helhetlig inntrykk av hvordan det er å leve med en psykisk lidelse og hva slag utfordringer det gir, sier regissøren.

Norsk dokumentar
Manus, regi og foto: Ellen Ugelstad
Klipp: Kirsti marie Hougen, NFK
Lyddesign: Svenn Jakobsen, Mediamente AS
Produsert av: Mediamente AS
Produsent: Torstein Nybø
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl, 92 40 38 73
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, 815 65 900